Maas verbindt muziek en cultuur

Maas verbindt muziek en cultuur

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering aandacht voor het cultuur- en natuurfestival Crossing Borders dat in het laatste weekend van juni muzikanten uit Nederlands- en Belgisch-Limburg samenbrengt op een goot buitenpodium aan de Maas in Grevenbicht.

FOTO: DE FOTOVAKVROUW PETRA NIESSEN 

Crossing Borders is een cultuur- en natuurfestival dat Nederlands- en Belgisch-Limburg verbindt in de breedste zin van het woord. Het festival bestaat uit een aantal onderdelen: begeleide wandelingen met de gidsen van Rivierpark Maasvallei, een concertreeks Moeder Maas met bekende artiesten, licht en beeld en een dj, een grote jeugd play-in en een aantal wandelroutes die ook na afloop van het festival verkrijgbaar zijn.

VERBONDENHEID
De concerten vinden plaats op een groot buitenpodium aan de Maas in Grevenbicht. Vanaf de tribune kijkt het publiek uit op het Rivierpark Maasvallei, gelegen in beide Limburgen. Crossing Borders staat in het teken van de verbondenheid tussen Nederlands- en Belgisch-Limburg, de belangrijke rol van de blaasmuziek in beide provincies en de prachtige gedaantewisseling die de Maas-rivier heeft ondergaan door het project Grensmaas. Zo’n 250 muzikanten komen tijdens de Crossing Borders-concerten samen om de onderlinge verbondenheid te onderstrepen en zullen door middel van muzikaal spektakel een ode brengen aan het natuurschoon van de Grensmaas. Daartoe wordt aan de Heuvelsweg in Grevenbicht een groot buitenpodium gebouwd met een tribune voor het publiek.

MIX
De Crossing Borders-concerten op vrijdag 28 en zaterdag 29 juni bestaan uit een eclectische mix van traditionele symfonische blaasmuziek en bekende lichte muziek in een verrassend en fris jasje. Daarbij wordt de verbinding gelegd tussen orkest, koor, solisten en dj, afkomstig uit zowel Nederlands- als Belgisch-Limburg. Op het programma staan onder meer Mother Earth uit symfonie no. 3 Planet Earth van Johan de Meij, Limburg Overture van de uit Born afkomstige componist en saxofonist Jos Heutmekers, het machtig mooie Adagio for Strings van Samuel Barber, O Fortuna uit het muzikale meesterwerk Carmina Burana van Carl Orff en Inception van de beroemde filmcomponist Hans Zimmer. Uitvoerenden zijn de harmonieorkesten St. Cecilia uit Grevenbicht-Papenhoven en St. Cecilia uit Rotem (België). Beide orkesten staan normaal gesproken onder leiding van de Belgische dirigent Jos Simons. Ook het idee voor Crossing Borders kwam deels uit zijn koker. Maar Simons kan er niet bij zijn, althans op de bok. Hij liep vorige week een flinke enkelbreuk op en mag de komende tijd niet dirigeren. Jean Cosemans was bereid om het stokje van Simons over te nemen.

Vocale medewerking verleent vocaal ensemble F:e-m@il, geleid door Nadia Loenders. Solisten zijn de Nederlands-Limburgse zangeres, actrice en theatermaakster Suzan Seegers (winnares van de Musical Award voor beste vrouwelijke hoofdrol in een kleine musical, voor haar rol in Piaf), zanger en musicalacteur Yoran de Bont (speelde onder andere in Urinetown, Grease, My Fair Lady, Evita en Les Misérables) en dj Muze uit het Belgisch-Limburgse Peer. De muziek krijgt extra kracht door middel van een sfeervolle lichtshow en passende videobeelden.

NEXT GENERATION
Een van de belangrijkste doelstellingen van het Crossing Borders cultuurfestival is het motiveren en enthousiasmeren van jongeren in een blaasmuziekopleiding. Op zondag 30 juni draait het festival dan ook helemaal om de jeugd: jonge muzikanten uit de Euregio vormen één groot jeugdorkest, waarbij Nederlands-Limburg en Belgisch-Limburg letterlijk samenkomen voor een matineeconcert op het podium van het cultuurfestival. De muzikanten zijn afkomstig van de jeugdorkesten St. Joseph Berg aan de Maas, St. Joseph Sittard, St. Stephanus Stevensweert, St. Cecilia Grevenbicht, St. Cecilia Rotem (België) en De Voortgangertjes Neeroeteren (België). Onder leiding van Ardie van Peij-Deuss en Roy Deuss studeren ze een tof en toegankelijk programma in met werken van Hans Zimmer, John Williams, Dmitri Shostakovich en allerlei pop- en musicalnummers. Daarnaast zullen een combo en zangeres Marjolein Heijltjes met de muzikanten aan de slag gaan.

WANDELING
Het festival ging afgelopen zondag van start met een de wandeling Op pad met de Maasverkenners onder leiding van gidsen van Rivierpark Maasvallei. Voor komende zondag staat een avondwandeling gepland, maar die is reeds volgeboekt.

Praktisch
Cultuur- en natuurfestival Crossing Borders met de harmonieën St. Cecilia ut Grevenbicht en Rotem | Festivalterrein aan de Heuvelsweg Grevenbicht | vrijdag 28 juni, 19.30 uur en zaterdag 29 juni, 19.30 uur | Crossing Borders Concert Moeder Maas | zondag 30 juni, 10.30 uur | Crossing Borders: Generation Next | klik voor kaarten HIER.

Foto: Harmonie St. Cecilia uit Grevenbicht speelde eerder dit jaar in het Concertgebouw in Amsterdam.

Wil je jouw concert of activiteit ook zo uitvoering belicht zien op het multimediale platform KNMO Klankwijzer? Informeer naar de mogelijkheden via redactie@klankwijzer.nl

Gepubliceerd: 12 JUN 2024 - 10:05
Laatste update: 26 JUN 2024 - 08:31