Marching Drummers Festival: verbindend en vernieuwend

Marching Drummers Festival: verbindend en vernieuwend

Het Marching Drummers Festival staat klaar om op 17 februari en 17 maart een bijzondere ervaring te bieden aan drumliefhebbers en muziekverenigingen. Het festival is vastberaden de Nederlandse slagwerkscene te versterken en vernieuwen. Hoe? twee dagen vol drummen, delen en bewonderen.

FOTO: AANLEVERING ORGANISATIE

Het festival is een en al kruisbestuiving, synergie en innovatie door slagwerkgroepen uit diverse regio's met uiteenlopende stijlen en tradities. De drie edities van de internationale symposia voor rudimental drummers, georganiseerd door SIRD, hebben al bewezen dat het delen van tradities voor vernieuwing en ontwikkeling zorgt: drummers vanuit de modern-Amerikaanse drum corpshoek die steeds meer swing in hun muziek gebruiken zoals pipebanddrummers dat doen, of groepen vanuit de Franse en Duitse traditie die meer en meer gebruik maken van complexe rudiments of grundlagen van respectievelijk Amerikaanse en Zwitserse oorsprong. Het is de traditie met een vleugje innovatie wat drummen weer aantrekkelijk maakt en nieuwe doelgroepen aanspreekt.

SPETTERENDE PERFORMANCES
Beide festival dagen openen met clinics van onder andere Xander van der Ploeg (oprichter en instructeur van de prijswinnende Basler-Trommelgroep West Nederland), Malte Steiner (director of percussion bij het Duitse Drum Corps Spirit of ’52), Peter Weissink (professioneel drummer en docent) en Richard Kampstra (slagwerkinstructeur bij Advendo Sneek) valt er veel op te steken tijdens het festival. Ook vliegt Alexander Nedelkos vanuit Griekenland in om een clinic te geven over hoe hij zijn ritmes laat inspireren door oud-Griekse folksongs. Ook tijdens het avondconcert kunnen liefhebbers van slagwerk hun hart ophalen bij spetterende performances van onder meer de drumline van Irene Ede, de slagwerkgroep van Exempel Empel, de tamboers van de fanfare Korps Nationale Reserve, Soli Deo Gloria Alblasserdam, de St. Andrews Pipe Band en de drumline van het Kamper Trompetter Korps.

SPECIALE GAST
Op 17 maart is er een speciale gast op het festival: Casimir Mackendy. Na zijn opleiding tot percussionist besloot hij om jongeren in Haïti, één van de armste landen in de wereld, te inspireren met muziek en slagwerk. Bezig zijn met percussie maakt je vrolijk en doet je even alles om je heen vergeten. Casimir woont het festival bij om zich te laten inspireren van alles wat Europa rijk is aan slagwerk en percussie. Uiteraard deelt hij ook zijn levensverhaal, waarbij de wonderlijke wereld van Afrikaanse ritmes niet mag ontbreken.

OPEN PODIUM
Tijdens de borrel en open podium tussen de clinics en het concert in, krijg je de kans om je eigen slagwerkkunsten te laten schitteren. Geniet van hapjes en drankjes terwijl je samen met gelijkgestemde drummers kunt jammen en spelen. Het podium staat open voor individuele expressie en spontane samenwerkingen, waardoor een unieke sfeer van creativiteit en verbondenheid ontstaat. Een perfecte gelegenheid om je passie voor percussie te delen en nieuwe muzikale connecties te maken.

KRUISBESTUIVING
Kortom, een kruisbestuiving van drummers uit Nederland en daarbuiten. Inspirerende clinics en spetterende optredens die je een unieke ervaring bezorgen die je niet snel zult vergeten. Een festival dat slagwerk Nederland samenbrengt, versterkt en vernieuwt.

KAARTEN
Het festival op zaterdag 17 februari wordt vanaf 15.30 uur gehouden in Theater Cascade in Hendrik-Ido-Ambacht. Zondag 17 maart is het festival vanaf 14.30 uur in de Stadsgehoorzaal in Kampen. Bekijk het volledige programma en de verdeling over 17 februari en 17 maart op de website www.marchingdrummersfestival.nl. Daar lees je ook alles over de ticketverkoop.


Op de foto: De drumline van Irene Ede verzorgt een spetterende performance.

Gepubliceerd: 03 FEB 2024 - 17:47
Laatste update: 15 FEB 2024 - 09:11