Mariniers en Calefax in Johan de Meij's ode aan Johan Cruijff

Mariniers en Calefax in Johan de Meij's ode aan Johan Cruijff

Rietkwintet Calefax en de Marinierskapel van de Koninklijke Marine brengen de komende maand het speciaal voor de combinatie van rietkwintet en harmoniekorkest door Johan de Meij geschreven werk Un Momento Dado in première.

Un Momento Dado is een ode aan Johan Cruijff. De titel verwijst naar de uitspraak van Cruijff bij zijn aanstelling als coach van Barcelona, waarbij hij tijdens een persconferentie de Nederlandse uitdrukking ‘Een gegeven moment’ vertaalde als ‘Un Momento Dado’, terwijl de letterlijke betekenis 'Het moment dat je gegeven wordt' is.

De Meij koos, mede op aandringen van de musici van Calefax, voor een concerto grosso-achtige vorm waarbij het rietkwintet en het harmonieorkest elkaar op vloeiende wijze afwisselen én af en toe gezamenlijk optrekken. Cruijffs eigenzinnigheid én bevlogenheid, eigenschappen die De Meij ook terugziet bij Calefax, vormde de inspiratie voor het stuk. Een ander muzikaal uitgangspunt is het Leitmotiv bestaande uit de tonen C-A-E-F-A, zijnde de notennamen die als letters in het woord CALEFAX te vinden zijn.

Rietkwintet Calefax en de Marinierskapel van de Koninklijke Marine brengen het werk vrijdag 10 januari tijdens een gezamenlijk concert in Concertzaal Theaters Tilburg in première. Op vrijdag 31 januari delen beide ensembles het podium van SPOT/De Oosterpoort in Groningen. Kaarten: https://calefax.nl/projects/johan-meij-marinierskapel/

KNMO Klankwijzer is het NU.nl van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/kwmagazine

 

Gepubliceerd: 30 DEC 2019 - 12:55
Laatste update: 03 JAN 2020 - 16:34