Marinierskapel speelt finale met première van Goorhuis

Marinierskapel speelt finale met première van Goorhuis

De Marinierskapel der Koninklijke Marine brengt vanavond tijdens het afsluitende concert van de Internationale Dirigentenwedstrijd van het WMC een speciaal voor de kapel geschreven werk van Rob Goorhuis in première. 

Vandaag is de finale van de Internationale Dirigentenwedstrijd. 24 kandidaten uit alle delen van de wereld streden de afgelopen week om een plek in de finale. De uiteindelijke winnaar van de gouden dirigeerstok wordt bepaald tijdens het slotconcert.

Voor de finale hebben zich geplaatst Lars Corijn (België), Yoann Combémo (Frankrijk) en Ivo Silva (Portugal). De drie finalisten dirigeren tijdens een galaconcert in de Rodahal de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Met Danceries (set 1) van Kenneth Hesketh, Roumaniana van Jean Absil en Rebroll van Salvador Brotons is gekozen voor programma met originele composities voor harmonieorkest.

Na de pauze neemt chef-dirigent Arjan Tien een symfonisch programma voor zijn rekening met onder meer de première van het werk 45 - 20 Souvenir de la guerre van Rob Goorhuis. Deze compositie werd speciaal geschreven voor het 75-jarig bestaan van de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Het orkest werd in 1945 vrijwel direct na de bevrijding van de Duitse bezetter opgericht. In de compositie wordt enerzijds het feestelijke karakter, passende bij de viering van dit jubileum, benadrukt. Maar ook de last van de Tweede Wereldoorlog als contrast daarmee wordt naar voren gebracht. In peinzende en reflecterende passages dwalen de gedachten van de componist af naar het leed van de oorlogsjaren. Het positieve elan, waarmee de kapel door de jaren heen haar taak binnen de krijgsmacht heeft vervuld, verdient een muzikale hulde, die in de snelle delen op virtuoze wijze is vormgegeven.

Verder speelt het orkest Godspeed! van Stephen Melillo, Elsa’s Procession to the Cathedral, from Lohengrin van Richard Wagner en Gazebo Dances van John Corigliano.

Kaarten: WMC Kerkrade 2022 :: Finale International Conductors Contest

Gepubliceerd: 20 JUL 2022 - 09:36