MASO verbreedt vakkennis van dirigent

MASO verbreedt vakkennis van dirigent

Op 4 en 5 maart 2023 vindt de vierde editie van MASO Conductors Course plaats. De naam MASO is ontleend aan de rivier De Maas, waar de cursisten vanuit de hoofdlocatie in Broekhuizen tijdens dit studieweekend op uitkijken. Immers, net als deze rivier zal ook een dirigent zich bewegen binnen de ruimte die hij krijgt en neemt. Dat is de rode draad die initiatiefnemer Chris Derikx met deze cursus voor ogen heeft.

Voor de editie van 2023 heeft Derikx een aantal interessante docenten uitgenodigd. Zo verzorgt de Japans-Amerikaanse topdirigent Shizuo Kuwahara een masterclass met het harmonieorkest Semper Unitas uit Sambeek en fanfare Concordia uit Meterik. Vanuit Luxemburg komt Marco Pütz vertellen over zijn werk als componist. Verder zijn er lezingen van sportpsycholoog Rico Schuijers over het mentale aspect van dirigeren en van jeugdcoach, inspirator en componist Ivo Kouwenhoven over werven en binden van leden. Ook initiatiefnemer Chris Derikx neemt een dirigentenpracticum voor zijn rekening.

Artistieke proces
Een dirigent heeft gedegen vakkennis nodig op theoretisch en praktisch gebied. Daarnaast is het van belang dat een dirigent inzicht heeft in het managen van een orkest en in zijn rol als artistiek leider van een orkest. Als dirigent ben je verantwoordelijk voor het artistieke proces van een muziekgezelschap. Gedurende dit proces zijn allerlei aspecten in beweging. Een dirigent heeft te maken met mensen met allerlei achtergronden die hij ertoe moet zien te bewegen om te komen tot het gewenste muzikale eindresultaat. Tegelijkertijd moet hij rekening houden met het bestaansrecht van de vereniging en verschillen in ambitieniveau tussen de muzikanten. “Met het organiseren van MASO Conductors Course wil ik een bijdrage leveren aan het verbreden van de vakinhoudelijke kennis van zowel startende als ervaren dirigenten”, vertelt Derikx. “We stellen de dirigent als orkestleider centraal en staan stil bij de processen die we binnen onze orkesten tegenkomen. Hiermee hoop ik te stimuleren dat dirigenten zich blijven ontwikkelen, met als onderliggend doel de ontwikkeling van de blaasorkesten zelf. MASO biedt dirigenten ook de kans om hun netwerk op te bouwen en te onderhouden omdat er tijdens dit weekend verschillende momenten zijn om met elkaar in gesprek te gaan.”

Docenten
Shizuo Kuwahara - Leider practicum workshops
De Japans-Amerikaanse topdirigent Shizuo Kuwahara verzorgt tijdens MASO Conductors Course masterclasses met harmonie Semper Unitas Sambeek en fanfare Concordia Meterik als projectorkesten. Kuwahara won prijzen bij prestigieuze dirigentenwedstrijden over de hele wereld en leidde diverse vooraanstaande orkesten. Op uitnodiging van Valery Gergiev maakte hij in 2018 een sensationeel debuut in het Mariinsky Theater met Verdi's La Traviata, wat resulteerde in een langdurige relatie met het gezelschap. Dit seizoen dirigeert hij de nieuwe productie van Puccini's Madama Butterfly en leidt hij verschillende opera's, balletten en orkestproducties.

Marco Pütz - Zijn werk als componist
Marco Pütz werd geboren in Luxemburg. Hij studeerde muziek (saxofoon, kamermuziek, harmonie, contrapunt, compositie en directie) in Esch/Alzette, Luxemburg-Stad, Brussel en Luik (België). Sinds 1987 heeft hij ongeveer 95 werken gecomponeerd, voornamelijk voor harmonieorkest, kamermuziek, een musical voor kinderen, een strijkkwartet, verschillende composities voor kamer-/ symfonieorkest, concerten en een aantal educatieve stukken. In 2017 ontving hij de BUMA International Brass Award als erkenning voor zijn composities, in het bijzonder voor blaas-/ fanfareorkest. Marco Pütz staat bekend om zijn werken voor harmonieorkest, waarvan er vele standaarden zijn geworden in het blaasorkestrepertoire over de hele wereld.

Rico Schuijers - Het mentale aspect van dirigeren
Dr. Rico Schuijers is een autoriteit op het gebied van sportpsychologie maar heeft zijn praktijk uitgebreid met andere disciplines waaronder mentale ondersteuning en begeleiding van dirigenten en musici. Zijn bedrijf ProTask staat voor Prestatie en Resultaat Ontwikkeling voor Talenten in Arbeid, Sport en Kunst. Het beste uit mensen halen is inmiddels bewezen in de sport, maar ook mensen uit het bedrijfsleven en de kunst kunnen gebruik maken van de ervaringen uit de sport. Zijn thema’s zijn: presteren onder druk, stressmanagement, omgaan met veranderingen, inzicht in individuele verschillen, teambuilding, inspireren tot het leveren van topprestaties en ervaringsverhalen van het werken met topsporters.

Ivo Kouwenhoven - Ledenwerving en binding
Ivo Kouwenhoven, van huis uit hoornist, heeft door zijn brede kennis en jarenlange ervaring in het werken met kinderen een uitgesproken mening over jeugdbeleid. Hierover adviseert hij muziekverenigingen, schrijft hij columns en geeft lezingen in Nederland en België. Sinds 1997 werkt hij als vaste componist voor Tierolff Muziekcentrale. Zijn uitgaven zijn veelal gericht op het (variabel) jeugdorkest.

Programma MASO Conductors Course 2023:
Zaterdag 4 maart
09.30-10.00 uur: Inloop met koffie/thee en Limburgse vlaai.
10.00-12.30 uur: Lezing Rico Schuijers over het mentale aspect van dirigeren.
12.30-14.00 uur: Lunch (inbegrepen).
14.00-16.00 uur: Lezing van Ivo Kouwenhoven over werving en binding van leden.
16.00-17.30 uur: Pauze en diner| Mogelijkheid om gezamenlijk te dineren (niet inbegrepen).
18.00-20.30 uur: Dirigentenpracticum o.l.v. Shizuo Kuwahara en Chris Derikx. Werkorkest: Harmonie Semper Unitas Sambeek | Locatie: De Elsenhof |Torenstraat 52 5836 AN Sambeek.

Zondag 5 maart
10.00-10.30 uur: Inloop met koffie/thee.
10.30-12.30 uur: Lezing van Marco Pütz over zijn werk als componist.
12.30-13.30 uur: Lunch (inbegrepen).
14.00-17.30 uur: Dirigentenpracticum o.l.v. Shizuo Kuwahara en Chris Derikx. Werkorkest: Fanfare Concordia Meterik | Locatie: De Meulewiek |Sint Jansstraat 2a 5964 AC Meterik.
17.30 uur: Einde.

Centrale locatie van MASO is het Brouwershuis aan de Veerweg in Broekhuizen. Er zijn diverse mogelijkheden om op korte afstand te overnachten. Op het Kerkplein tegenover het Brouwershuis, aan de Hoogstraat of bij woonzorgvoorziening Naesenhof is voldoende ruimte om te parkeren.
Deelnemen aan een gedeelte van het programma is in overleg mogelijk. Leden van de Bond van Orkestdirigenten en Instructeurs (BvOI) krijgen 10 procent korting. Voor jeugdcommissies/jeugdbesturen bestaat de mogelijkheid om alleen de lezing van Ivo Kouwenhoven bij te wonen. Voor meer informatie: Chris Derikx: 06-36112353 of www.chrisderikx.com. Inschrijven voor 1 maart 2023 via masoconducting@gmail.com. 


Foto: De Japans-Amerikaanse topdirigent Shizuo Kuwahara verzorgt diverse masterclasses.

Foto: Facebook. 

Gepubliceerd: 31 JAN 2023 - 15:13
Laatste update: 31 JAN 2023 - 15:16