Meer dan 80 drummers op eerste Marching Drummers Festival

Meer dan 80 drummers op eerste Marching Drummers Festival

Op 11 februari organiseerde Rudimental Drummers het eerste Marching Drummers Festival in Alphen aan den Rijn. Het evenement trok meer dan 80 bezoekers, die samenkwamen in het karakteristieke Oude Raadhuis, waar nu De Nieuwe Muziekschool gevestigd zit. Het festival had als doel om de tradities van rudimental drumming, een specifieke stijl van drummen, te delen en innovatie te bevorderen. Dat is goed voor drummend Nederland, want zo leren we van elkaar en maken we meer mensen enthousiast voor deze hobby.

Organisator Daan Cornelissen is trots dat het festival de top van drummend Nederland naar Alphen aan den Rijn heeft weten te halen. "Je hoeft niet altijd naar de grote steden in de randstad te gaan om toch cultuur te proeven die het resultaat is van een rijke historie", aldus Cornelissen. Onder meer Erik Albers, docent op het conservatorium ArtEz, en Matthias Smouter, arrangeur voor het internationaal gerenommeerde Jubal Drum & Bugle Corps, waren te gast als clinician.
Trommelgroep West-Nederland (TWN), die internationale allure en aanzien heeft door hun expertise in het Zwitserse drummen, was ook aanwezig. Rhemond Bukkens, clinician en ook drummer bij TWN, zegt: "Het is onwijs gaaf om al deze trommelstijlen op één dag bij elkaar te zien en dan van elkaar te leren. Dat zou ik wel vaker willen doen." De dag werd afgesloten met een jamsessie, waar meer dan 50 drummers tegelijk hun geluid lieten horen.

Dit smaakt naar meer
"We werkten nauw samen met onze partners Brouwhuis a/d Werf, de Nieuwe Muziekschool Alphen, Akoestiekwinkel.nl, Tims Toms Percussion Products en de Tamboers van de Koninklijke Landmacht", aldus de organisatie. Vertegenwoordiger Marvin Schaap van de Tamboers van de Koninklijke Landmacht zei: "Volgend jaar hopen we er zeker weer bij te zijn, dit was top. Er zijn maar weinig evenementen die gericht zijn op deze specifieke doelgroep van marching band drummers."
Organisatoren René van Haaren en Daan Cornelissen, die beiden zelf ook in gemeente Alphen aan den Rijn zijn opgegroeid, zijn zeer positief over hoe het festival is verlopen en kijken uit naar de volgende stappen. "Eigenlijk zijn we nu gelijk bij de eerste keer al uit ons jasje gegroeid", aldus René. "De grote zaal van De Nieuwe Muziekschool Alphen was eigenlijk al te klein, hoewel we dat niet hadden verwacht. Dit smaakt ontzettend naar meer.”
Na een dag vol muziek en kennisdeling waren de deelnemers en bezoekers tevreden over het verloop van het festival. Het was niet alleen een dag om te drummen, maar ook om ervaringen te delen en nieuwe mensen te ontmoeten. "De sfeer was fantastisch, en ik heb veel geleerd van de andere drummers en de clinics. Het is geweldig om te zien hoe mensen met verschillende achtergronden en ervaringen samen kunnen komen en toch dezelfde passie delen", aldus een deelnemer.

In de toekomst nog meer drummers bereiken
René en Daan van Rudimental Drummers kijken terug op een geslaagde eerste editie van het Marching Drummers Festival. Het festival heeft niet alleen bijgedragen aan de kennisdeling en het promoten van rudimental drumming, maar heeft ook de banden tussen drummers en muziekverenigingen versterkt. Daan is blij met het succes en is vastbesloten om volgend jaar een nog groter festival te organiseren. "We hebben zoveel positieve feedback gekregen van deelnemers en bezoekers. Aldus Cornelissen: “Het is ons doel om het festival elk jaar te laten groeien en nog meer drummers te bereiken, wellicht weer in Alphen aan den Rijn”.

Tekst: Aanlevering Marching Drummers Festival
Foto©️: Van den Berg foto-videopersbureau 

Gepubliceerd: 27 FEB 2023 - 07:29