Meispelen op Friese basisscholen in teken van muziek en meertaligheid

Meispelen op Friese basisscholen in teken van muziek en meertaligheid

Méér Muziek in de Klas - lokaal Fryslân organiseert op vrijdag 20 mei 2022 de eerste editie van de Meispelen: dé dag waarop basisscholen laten zien wat ze op het gebied van kunst- en cultuur in huis hebben. Dit schooljaar staan de Meispelen in het teken van muziek en meertaligheid met Ús liet mei in ferhaal. Dit is ook het thema van het galaconcert Once Upon a Time in the North op woensdag 18 mei in Theater Sneek.

De Meispelen Met het thema Ús liet mei in ferhaal kunnen basisscholen in Friesland toewerken naar de Meispelen op 20 mei. Scholen bepalen zelf hoe ze deze cultuurdag met de kinderen invullen. Dat kan door muziek maken, acteren, schilderen of tekenen, dansen, zingen of filmen: kinderen kunnen elkaar, ouders, leerkrachten en het dorp of wijk laten zien welke talenten ze hebben. Via de kunstencentra kan subsidie worden aangevraagd voor bijvoorbeeld een vakdocent of een inspiratietraining voor het team. Muziekverenigingen kunnen een bijdrage krijgen om extra muzieklessen na schooltijd en optredens op 20 mei te organiseren. Inmiddels stromen de aanmeldingen voor de Meispelen vanuit alle gemeenten binnen. Het streven is hiermee een traditie in gang te zetten waardoor uiteindelijk alle Friese basisscholen worden geïnspireerd om jaarlijks mee te doen.

Galaconcert rondom muziek en meertaligheid
Tijdens het galaconcert op 18 mei vanaf 19.30 uur zijn er optredens van jonge, talentvolle scholieren en scholen die meedoen aan de Meispelen. Na de pauze is de meertalige vertelvoorstelling Once upon a time… van de Belgische componist Jan Van der Roost te zien. Vier bekende sprookjes van de gebroeders Grimm worden in meerdere streektalen verteld, met prachtige muziek omlijst en uitgevoerd door het Noord Nederlands Jeugd Orkest, een jongerenkoor, zangsolisten en acteurs. Piter Wilkens is de verteller voor het Friese deel van de voorstelling. Corina van Eijk, regisseur van Opera Spanga, zorgt voor de artistieke en theatrale invulling. De presentatie is in handen van zanger en presentator Raynaud Ritsma.
Kaarten voor deze unieke voorstelling kosten € 20,- en zijn verkrijgbaar bij Theater Sneek. De vertelvoorstelling wordt ook nog op 21 mei in De Nieuwe Kolk in Assen en op 22 mei in Martiniplaza in Groningen opgevoerd. Bekende streektaalliefhebbers, rappers en ‘spoken word'-artiesten werken daar mee in de diverse voorprogramma’s rondom muziek en meertaligheid.

Aanjagen van structureel muziekonderwijs
In 2018 werd het convenant Méér Muziek in de Klas – lokaal Fryslân in aanwezigheid van koningin Máxima door meer dan 80 partners ondertekend. Beloftes uit het convenant zijn het organiseren van een jaarlijkse Friese cultuurdag voor de basisscholen en structureel muziekonderwijs op alle basisscholen in Friesland. De Meispelen en het galaconcert zijn dit jaar mogelijk door de MuziekMatch, een stimuleringsregeling die er mede voor moet zorgen dat de beloftes uit het convenant waar worden gemaakt.

Gepubliceerd: 06 APR 2022 - 09:59
Laatste update: 06 APR 2022 - 10:14