'Met een miljoen euro zou het dirigententekort opgelost zijn'

'Met een miljoen euro zou het dirigententekort opgelost zijn'

Hoe kunnen conservatoria de komende jaren voldoende dirigenten blijven afleveren voor de amateurmuzieksector? Jos Zegers, de nieuwe hoofdvakdocent hafabra-directie aan het Conservatorium van Maastricht, wil dat er in alle sectoren van de amateurmuziek een discussie op gang komt om dit probleem gezamenlijk aan te pakken.

Daarvoor pleit hij in een interview in de nieuwe uitgave van het magazine KNMO Klankwijzer dat deze week bij alle verenigingen, muziekscholen, bibliotheken, politieke partijen en cultuurwethouders in de bus valt.

Door de hoge kosten van een tweede bacheloropleiding passen veel conservatoriumstudenten ervoor om hun instrumentale hoofdvakstudie te combineren met een opleiding hafabra-directie. “Met een miljoen euro per jaar zou zowel voor hafabra-sector als de koor- en orkestwereld het nijpend tekort aan dirigenten opgelost kunnen worden”, stelt hij. Zowel conservatoria, brancheorganisaties als het ministerie zouden volgens Zegers met elkaar om de tafel moeten gaan zitten om hierover van gedachten te wisselen.

Lees het volledige interview in KNMO Klankwijzer Magazine 2022-3, dat deze week bij alle KNMO-verenigingen op de deurmat valt. Vraag ernaar bij je secretaris, contactpersoon of pr-functionaris. Of neem een persoonlijk abonnement. De kosten zijn 18,53 euro per jaar (4 uitgaven). Opgave via redactie@klankwijzer.nl

 

Gepubliceerd: 20 SEP 2022 - 15:25