Methode voor muziek en dans voor speciale groepen in de maak

Methode voor muziek en dans voor speciale groepen in de maak

De KNMO heeft uitgesproken dat Nederlandse muziek- en dansverenigingen een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een inclusieve samenleving. Daar invulling aangeven, blijkt in de praktijk iets minder eenvoudig. Om te inspireren, om koud water vrees weg te halen, maar ook om bestaande groepen zekerder te maken, zijn werkgroepen binnen het project Music Unlimited begonnen met het schrijven van een methode voor muziek en voor dans. De bedoeling is dat de methode voor het einde van jaar gepubliceerd wordt. 

Foto: Facebook Flevo Brass

De muziekmethode is in opzet anders dan bestaande methodieken die er zijn. Zo staan er effectieve praktijkvoorbeelden in zoals ritmische bouwstenen, ritmezinnen speelstukken en andere manieren om ritmes aan te leren en tips om daar een muziekstuk mee te maken. Daarnaast worden er ervaringen gedeeld van groepen die al actief zijn, inclusief materiaal dat daarbij gebruikt wordt. Bijzonder is ook het hoofdstuk Technologie dat niet over speeltechniek gaat, maar over de technologische mogelijkheden zodat ook muzikanten met een lichamelijke beperking, bijvoorbeeld een spierziekte, beter mee kunnen doen. En wanneer het allemaal lukt, komen de optredens; alleen of met elkaar. Zie hier voor een mooi voorbeeld hoe dat samen kan.

Filmpjes
De dansmethode wordt voorzien van veel eigen gemaakte filmpjes. Goede voorbeelden uit de praktijk van docenten die werken met bijzondere groepen. Die voorbeelden worden aangevuld met achtergrondinformatie waarom die oefening belangrijk is. Een praktische lesopbouw neemt je mee in de onbeperkte mogelijkheden die er zijn. Bijvoorbeeld lesopbouw, didactiek, sociaal-emotionele ontwikkeling, maar ook warming-up en cool-down.
De dansmethode kan een standaard document worden voor iedereen die werkt met mensen met een beperking.

Reactie
En wanneer het dan allemaal lukt komen de optredens, zoals Flevo Brass Vlag dit jaar tijdens het Openluchtspektakel Vollenhove liet zien. De reactie van de leden na afloop van hun optreden spreekt boekdelen:
“Op een fijne plek hebben we drie dansen laten zien. Een beetje oppassen voor een paar bomen, maar dat mocht de pret niet drukken. De dansen gingen goed, we hebben genoten en afgaand op de reacties het publiek ook. Na afloop genoten we van een drankje en van de drumband die na ons aan de beurt was. Al met al een heerlijke zomerse zondagmiddag.”

Invalshoek
De invalshoek vanuit muziek en/of dans is niet vanzelfsprekend bekend bij zorginstellingen en revalidatiecentra. Voor hen kan ook jouw vereniging van enorme toegevoegde waarde zijn. En natuurlijk niet te vergeten; het is ook nog eens keileuk!

Kennisdeling
Kennisdeling op het gebied van inclusie is een van de speerpunten van de KNMO. Daarom worden tijdens het CGN Congres op 8 oktober en het SMP Congres op 4 november specifieke sessies over dit thema gehouden. Zo wordt op het CGN Congres vanuit de ontwikkelde lesmethode een workshop voor dans gegeven. Tijdens het SMP Congres is er een workshop muziek. Hou de berichtgeving hierover via KNMO Klankwijzer in de gaten.

Klik HIER om het optreden van Flevo Brass Vlag tijdens het Openluchtspektakel Vollenhove te bekijken.

Op de foto: Flevo Brass Vlag trad deze zomer op tijdens het Openluchtspektakel Vollenhove.

Gepubliceerd: 16 AUG 2023 - 14:30
Laatste update: 19 AUG 2023 - 11:01