Minister Bijleveld in jury voor KNMO Award

Minister Bijleveld in jury voor KNMO Award

De jury voor de KNMO Award is aangevuld met minister Ank Bijleveld-Schouten van Defensie. Onder haar ministerie valt militaire muziek. De minister zal de KNMO Award 2019 ook zelf uitreiken. Dat gebeurt tijdens het KNMO Congres op 7 december in Eemnes.

Militaire muziek vervult een grote rol bij militaire ceremonies en nationale gebeurtenissen. Muziek vertelt het verhaal van Defensie en zorgt voor betrokkenheid en een goede relatie met de burgerbevolking. De vernieuwingen bij militaire orkesten zijn vaak een voorbeeld voor amateurmuziekverenigingen. Toen de Marinierskapel der Koninklijke Marine in de programma-opbouw voor de pauze met name traditionele werken ging spelen en na de pauze overschakelde op het populaire repertoire, werd dat in de amateursector door verenigingen gevolgd. De crossovers van de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht en de concerten met filmbeelden van de De Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso' zijn andere voorbeelden die navolging vinden.

Het juryteam in 2019 bestaat verder uit Chris Derikx (dirigent en docent), Henk Guittart (dirigent, docent, daarnaast directeur, artistiek leider Orlandofestival), Erik Kobes (lid dagelijks bestuur KNMO), Johan Meesters (lid algemeen bestuur KNMO).

Met het toekennen van de KNMO-Award wil de KNMO innovatie en creativiteit in de amateurmuzieksector stimuleren door vernieuwende initiatieven te belonen. Bijzondere projecten, grensverleggende ontwikkelingen of innovatieve concepten komen in aanmerking voor de KNMO Award, waarvoor drie geldprijzen beschikbaar worden gesteld. Het gaat bij de toekenning van de prijs vooral om vernieuwing. Naast creativiteit (het ‘wat’) en artisticiteit (het ‘hoe’) is ook de impact van het project een van de beoordelingscriteria.

Daarom worden nadrukkelijk alle geledingen van de KNMO uitgedaagd om deel te nemen aan de KNMO-Award*. Gekeken wordt naar de beleving bij publiek en muzikanten en of de interactie en communicatie die van de activiteit uitgaat een blijvend effect heeft. Alle voorstellen worden door de jury besproken en gewogen. Meer informatie en aanmelding van projecten via info@knmo.nl. Binnenkort worden de voorwaarden voor het indienen van projecten voor 2020 bekend gemaakt. Kijk op www.knmo.nl/award.

Foto: Arenda Oomen/Rijksoverheid

KNMO Klankwijzer is het NU.nl van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 29 OKT 2019 - 17:06
Laatste update: 31 OKT 2019 - 16:08