Minister gastspreker op bevrijdingsconcert van fanfare

Minister gastspreker op bevrijdingsconcert van fanfare

Het Limburgs Fanfare Concert besluit komend weekeinde de concertserie Limburg Vrie met uitvoeringen in Maastricht en Venlo. Gastspreker tijdens het concert in Venlo is Raymond Knops, minister van Binnenlandse Zaken.

De CDA-bewindsman vertelt over zijn ervaringen in oorlogstijd. Knops, oud-voorzitter van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen, speelde trombone bij fanfare Sint Hubertus in Hegelsom en klaroen bij het tamboerkorps van de Koninklijke Militaire Academie. Als actief reservist werd hij in 2004 uitgezonden naar Irak. Als Tweede Kamerlid was hij woordvoerder voor onder meer Defensie en Buitenlandse zaken.

Tijdens het concert in Maastricht beantwoordt Hub Schetters uit Kerkrade vragen van kinderen die hebben meegedaan aan het schoolproject rond de bevrijding. Schetters maakte in 1944 als zesjarig jongetje de evacuatie mee van de inwoners van de door de Duitsers bezette oostelijke wijken van Kerkrade naar het reeds bevrijde deel van de stad. Het LFO wil hiermee een brug slaan naar de toekomst en de boodschap van vrijheid uitgedragen op jonge generaties.

Limburg Vrie begint eigenlijk al buiten het theater. Door de aanwezigheid van legervoertuigen en een beeldexpositie van de bevrijdingsroute wordt de bezoeker meteen meegezogen in de sfeer van de oorlog. De multimediale productie ging vorig jaar in première en is inmiddels te zien geweest in drie Limburgse theaters. Voor de muzikale invulling schreef de Belgische componist Kevin Houben een 60 minuten durend werk waarin alle facetten van oorlog en bevrijding zijn verwerkt. De presentatie is in handen van L1-presentatrice Kirsten Paulus.

Uitvoeringen Limburg Vrie door het Limburgs Fanfare Orkest:
Zaterdag 29 februari, 20.00 uur: Sint Janskerk Maastricht. Kaarten: KLIK HIER.

Zondag 1 maart 2020, 20.15 uur: Maaspoort Venlo. Kaarten; KLIK HIER. 

Foto: Rijksoverheid.

KNMO Klankwijzer is het NU.nl van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 27 FEB 2020 - 08:34
Laatste update: 27 FEB 2020 - 15:09