Monica (11) uit Leerorkest krijgt jeugdviool van Jaap van Zweden

De elfjarige Monica uit Amsterdam-Noord krijgt een wel heel bijzondere viool te leen. Zij gaat spelen op de jeugdviool van dirigent Jaap van Zweden. De viool wordt 25 november officieel overhandigd.

Juist nu is het zo belangrijk dat kinderen muziek kunnen maken, iets hebben om helemaal in op te kunnen gaan en te blijven dromen van mooie concerten. Het Instrumentendepot van het Leerorkest leent gratis instrumenten uit aan kinderen uit gezinnen met een smalle beurs. Dat gebeurt in samenwerking met het Jongerencultuurfonds Amsterdam en het Jeugdfonds Sport & Cultuur.

Monica is gek op vioolspelen en doet al 3 jaar mee met het Leerorkest. Vorig jaar speelde Monica met haar Leerorkest-kwartet op een klassiek muziekfestival. Dat was heel bijzonder! Monica is in Nederland geboren maar haar ouders komen uit Irak, Mosul, een gebied vol oorlogsgeweld. Ze heeft twee zusjes die zij vaak onder haar hoede neemt. Haar muziekles wordt betaald door het Jongerencultuurfonds van Amsterdam. En haar viool leent ze gratis van het Leerorkest.

Nu is Monica uitgekozen voor een heel bijzondere viool: de jeugdviool van Jaap van Zweden, de wereldberoemde Nederlandse dirigent. Op deze viool won hij als kind al mooie prijzen. Zij krijgt de viool te leen om thuis te oefenen en voor optredens met het Leerorkest. Monica zit in groep 8 van de basisschool. Haar ouders zijn heel trots dat zij nu de viool van Jaap van Zweden krijgt om zichzelf verder te ontwikkelen.

Op woensdag 25 november om 14.30 uur krijgt Monica de viool officieel overhandigd op het Instrumentendepot van het Leerorkest, in het strijkatelier. Op donderdag 26 november om 14.30 uur zal Monica voor het eerst de les doen op haar bijzondere viool bij haar vioolgroepje van het Leerorkest op school.

Op het filmpje is te zien hoe Jaap van Zweden zijn viool doneerde aan het Instrumentendepot Leerorkest, bij de actie Klassiek Geeft van NPO Radio 4.

Monica speelde op 25 januari dit jaar nog in het Muziekgebouw bij de opening van de Strijkkwartet Biënnale: KLIK HIER.  

Kinderen die bij het Leerorkest spelen krijgen vaker de kans op een bijzonder instrument. Koningin Máxima schonk de Amalia-viool aan het Leerorkest.

Op bijgaande foto speelt Monica nog op haar ‘gewone’ viool.

Foto: Greta Muis.

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 18 NOV 2020 - 13:30