Mooie harmonieklank en prachtig programma in Venlo  

Mooie harmonieklank en prachtig programma in Venlo  

Eindelijk! Er klinkt weer concoursmuziek. Na een concoursloos tijdperk van tweeëneenhalf jaar als gevolg van de coronapandemie pakten diverse regionale bonden de afgelopen weken de draad weer op. Grote vraag was natuurlijk of het virus ook de muzikale kwaliteit van de amateurorkesten heeft aangetast. Samen met enkele juryleden houdt KNMO Klankwijzer de verrichtingen van de deelnemers tegen het licht. In deze aflevering een terugblik op het concours van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen op 6 november in Venlo.

De Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM), de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen (LBT) en het Netwerk Koorzang Limburg (VNK-L) vonden onder de noemer Klankkleur-Festival een gezamenlijke format om drie muziekdisciplines samen te laten komen. “Een goed idee”, vindt Arnold Span die samen met Durk Lautenbach en Jan Van der Roost de jurytafel bij de blaasorkesten bemande. “Het is een mooie opmaat naar een tutti-muziekmuziekevenement. Nadat in maart de wereld weer openging, zal deelname aan een bondsconcours bij veel orkesten en dirigenten niet de eerste ambitie zijn geweest. Ze zullen eerst eens willen bekijken hoe ze als vereniging uit de Covidperiode zijn gekomen. Daarom was het goed dat de LBM de orkesten toch een podium bood. Wederom een concoursloos jaar zou voor onze branche niet goed zijn geweest. De opzet van deze dag, een concours in combinatie met een open podium en festival, is een mooi initiatief. Het belangrijkste is dat men weer naar elkaar luistert en dat er weer muziek gemaakt wordt.”

Mix
Met een mix van concoursdeelnemers, een orkest dat zich voorbereidt op een concours later dit jaar, orkesten die voor de tips en tops kwamen, een jeugdorkest, een gecombineerd orkest, een solistisch intermezzo-optreden en een slotact in de vorm van een optreden van Broken Brass waren alle ingrediënten voor een gevarieerd muzikaal menu aanwezig. Span: “Natuurlijk moet deze opzet geëvalueerd worden, maar als jury gingen we voldaan naar huis. Het niveau was goed. De gesprekken met de afgevaardigden van de orkesten over de tips en tops werden goed ontvangen. Ook wij als jury vonden het fijn om onze verslagen te delen met afgevaardigden van het orkest en de dirigent.” Met name de ontmoeting met de dirigent en de jonge vertegenwoordiger van het jeugdorkest van harmonie Kunst na Arbeid uit Belfeld is Span bijgebleven. “Het was een levendig en boeiend gesprek over hoe de jeugd ingepast kan worden in het grote orkest. Het jeugdorkest had een goed niveau. De informatie die de jongedame van het jeugdorkest met ons deelde, deed mij de ogen openen. Ze verplaatste ons als juryleden in de wereld en beleving van de jeugd. Het gesprek was een win-win voor zowel het orkest als de jury.”

Punten
De Koninklijke Harmonie van Heer-Maastricht en fanfare Concordia uit Ittervoort gingen op voor de punten en prijzen. Beide orkesten behaalden prima resultaten. Span: “Het orkest uit Heer onder leiding van Karin Janssen viel op door zijn goede harmonieklank. De fanfare van Ittervoort presenteerde een prachtig programma dat zeer goed werd uitgevoerd met een prachtige solo op altsaxofoon door Huub Claessens. Dirigent Martijn Pepels en zijn orkest hadden de zaakjes goed voor elkaar.” De jury keerde met een goed gevoel huiswaarts. “Het was een lange dag, maar dat hadden we er graag voor over. Er klonk weer muziek in het Limburgse. Dat is en blijft de grote winst.”

Uitslagen Venlo
TWEEDE DIVISIE: harmonie: Koninklijke Harmonie van Heer, 86,33 pnt, 1e prijs met promotie.
EERSTE DIVISIE: fanfare: Concordia Ittervoort, 91,33 pnt, 1e prijs met lof.

Tekst: Frank Vergoossen - Foto: Facebook KH van Heer

Gepubliceerd: 16 NOV 2022 - 13:51
Laatste update: 16 NOV 2022 - 14:10