Music from the Orient meets Philips Harmonie

Music from the Orient meets Philips Harmonie

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering aandacht voor het benefietconcert Music from the Orient meets het Philips Harmonie Orkest op zaterdag 11 maart in Eindhoven. De opbrengst gaat naar de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië.

Het Philips Harmonie Orkest en Music from the Orient bundelen hun krachten. Deze samenwerking brengt mensen uit verschillende achtergronden en culturen bij elkaar. Daarbij draait het niet louter om East meets West, maar om een samensmelting van de oriëntaalse muziek met de klassieke bezetting van het harmonieorkest. Verschillende solisten en musici brengen een gevarieerd programma met Turkse, Koerdische en Griekse liederen, klezmer en muziek uit de Balkan. Ze worden hierbij begeleid door het Philips Harmonie Orkest. Dat orkest brengt hiernaast ook enkele prachtige composities van de Turkse componisten Ulvi Cemal Erkin en Fazıl Say ten gehore, en speciale bewerkingen voor het orkest en solisten met medewerking van Jeroen Geevers en Tom Koster. In de snel groeiende stad Eindhoven met een steeds grotere diversiteit aan culturen leren we elkaar beter kennen door samen te musiceren. Het maakt niet uit welke taal je spreekt, of uit welke cultuur je komt: muziek is van iedereen. Muziek creëert een gezamenlijke emotie en zorgt hierdoor voor verbinding en saamhorigheid.

Music from the Orient
Music from the Orient is een stichting die is opgericht in 2017 in Eindhoven als een project van Mercan en Bülent Kocuroǧlu, Başak Ebret en Önder Babur. Bij de optredens die onder deze noemer uitgevoerd worden, wordt de rijke muzikale erfenis uit het oostelijke Middellandse Zeegebied, Anatolië, de Levant en de Balkan ten gehore gebracht. Hierbij bestrijkt Music from the Orient een breed scala aan muziekstijlen en talen, waaronder Turks, Koerdisch, Arabisch, Grieks, Ladino en talen uit de Balkan. De stichting heeft als doelstelling, mensen van verschillende achtergronden en culturen met elkaar in contact te brengen. Zo heeft ze al, voornamelijk in Eindhoven, maar ook in de rest van Nederland, vele multiculturele evenementen georganiseerd.

Solisten
Naast haar dagelijkse werkzaamheden als advocaat is Mercan Kocuroǧlu de initiator en de medeoprichter van stichting Music from the Orient. Zij zingt vooral in het Turks en Koerdisch en speelt daarnaast op gitaar en percussie. Önder Babur komt oorspronkelijk uit Turkije. Als universitair docent informatica, is hij tevens een multi-instrumentalist en zanger met de focus op traditionele, folk- en popmuziek in Turkije, Griekenland, de Balkan en de Levant. Başak Ebret, afkomstig uit Turkije, is IT-projectmanager bij Philips. Zij is een van de leadzangers en gitaristen in Music From the Orient. Bülent Kocuroǧlu bespeelt saz, een traditioneel Turks snaarinstrument. Zijn repertoire omvat traditionele en moderne Turkse volksliederen en andere genres in de Turkse muziek. De broers Demis en Enrikos, geboren en getogen in Tilburg, begeleiden zichzelf op bouzouki en gitaar bij een mix van oude en moderne Griekse bluesliedjes en Griekse volksmuziek. De Nederlandse componist Orkun Ağır doceert muziektheorie, bağlama, gitaar en piano aan Muziekatelier Eindhoven. Zijn werken worden geprezen om de dramatische en introverte signatuur. Ugur Akbaba is een Turkse kanunspeler, wonend in Eindhoven. In zijn uitvoeringen verlegt hij graag de technische grenzen van zijn instrument. De Turks-Nederlandse sopraan Aylin Sezer is geboren en opgegroeid in Turkije. Naast haar gebruikelijke engagementen als klassiek geschoolde zangeres, geniet zij ook van toneel en cross-over optredens met Turkse muziek. Samen met het Philips Harmonie Orkest voert zij het Kanatlari Gümüs uit; bekend van het Prinsengrachtconcert 2021.

Music from the Orient meets Philips Harmonie Orkest | zaterdag 11 maart, 20.15 uur | Muziekgebouw Eindhoven | Kaarten: klik HIER.

Foto: De broers Demis en Enrikos spelen Griekse muziek

Gepubliceerd: 28 FEB 2023 - 15:43