Musical Dagboek van een Herdershond met zestien blaasorkesten

Musical Dagboek van een Herdershond met zestien blaasorkesten

Zestien harmonieën en fanfares werken dit voorjaar mee aan de voorstellingen van de musical Dagboek van een Herdershond. De legendarische televisieserie komt tot leven in een speciaal gebouwd pop-up theater in MECC Maastricht. Een grootschalige musical waarin de ziel van de Zuiderling tot leven komt. Gisteren as de première. 

De musical vertelt het verhaal van de jonge, naïeve kapelaan Erik Odekerke die een voet tussen de deur probeert te krijgen in een klein katholiek dorp, waar de notaris, de herenboer en de pastoor de dienst uitmaken. In dat scenario mag een harmonie/fanfare niet ontbreken. De openingstune van de legendarische tv-serie wordt iedere avond live gespeeld door een harmonie of fanfare. De blazers zorgen niet alleen voor de muzikale omlijsting, maar vervullen ook een functionele rol. De harmonie ‘trekt’ een aantal keren per jaar door het dorp, is onderdeel van de processie en omlijst de jaarlijkse dorpskermis.

Première
De koninklijke harmonie Sainte Cécile Eijsden werkte afgelopen zondag mee aan de première. Voor de overige voorstellingen hebben zich vijftien Limburgse en één Zeeuwse muziekvereniging aangemeld. Dat zijn fanfare St. Blasius Cadier en Keer, fanfare Eendracht Dieteren, Koninklijke Oude Harmonie van Eijsden, harmonie St. Cecilia 1866 Oud-Geleen, fanfare Eensgezindheid Maasbracht-Beek, Koninklijke Harmonie van Heer, fanfare Juliana Munstergeleen, harmonie Sint Joseph Nederweert, harmonie St. Caecilia Ohé en Laak, harmonie Melodie Der Peel Ospel, Oud-Vossemeers Muziekvereniging (Zeeland), Fanfare St. Gertrudis Sint Geertruid, fanfare St. Jan Sittard, Philharmonie Sittard en fanfare St. Caecilia Spaubeek.

Afwisseling
“Het idee sprak de muzikanten meteen aan”, vertelt dirigent Jos Dobbelstein van fanfare St. Gertrudis uit Sint Geertruid. “Vooral ook omdat het verhaal zich in deze regio heeft afgespeeld.” De deelnemende verenigingen spelen een aantal voorstellingen achter elkaar. Maar ze hoeven niet elke avond met het volledige orkest op te draven. Een bezetting van 25 muzikanten is voldoende. De meeste verenigingen hebben een rouleersysteem opgezet zodat niet iedere muzikant elke avond aan de beurt is. Dobbelstein: “Veel verenigingen zijn na de coronatijd op zoek naar nieuwe dingen om te doen. Deze productie vormt daarbij een welkome afwisseling. Het is een leuke gelegenheid om eens wat anders te doen.”

De musicalmuziek is ingespeeld door de philharmonie zuidnederland. Rob Mennen tekent voor de muzikale omlijsting. De musical is tot en met 17 juli te zien. Informatie: www.dagboekvaneenherdershond.nl. 

Tekst: Redactie Klankwijzer - Foto: Roy Busker

Gepubliceerd: 09 MEI 2022 - 08:35
Laatste update: 09 MEI 2022 - 08:38