Muziek in de mooiste weken van het jaar

Muziek in de mooiste weken van het jaar

De vakantie is voor veel mensen de mooiste periode van het jaar. Even een paar weken weg uit de dagelijkse sleur om de accu opnieuw op te laden. Ook het verenigingsleven ligt nagenoeg plat. Maar dat betekent niet dat er zes weken lang geen noot meer tot klinken wordt gebracht. Naast de tournees van jeugd- en gelegenheidsorkesten en diverse muziekkampen zijn er op verschillende locaties in het land ook cursussen met samen muziek maken als rode draad.

Tekst: Onze redactie – Foto: Otto Dekkers

Zomercursus Woudschoten bestaat al 61 jaar. Stichting ZCW wil zoveel mogelijk jonge musici de kans geven om in de zomervakantie muziek te kunnen maken, samen te kunnen spelen met leeftijdgenoten en in het bijzonder de beoefening van kamermuziek mogelijk te maken. “Ik hoorde er als eerste over van mijn moeder, die heel enthousiast vertelde over haar tijd op Woudschoten bijna dertig jaar geleden. De eerste deelname was wel even spannend omdat ik nog niet veel deelnemers kende. Maar al heel snel raak je besmet met het Woudschotenvirus en maak je deel uit van de Woudschotenfamilie”, zegt hoorniste Marah Maintz die al vier keer meedeed aan de Zomercursus.

Stapels muziek
De editie van 2023 is van 8 tot en met 18 augustus in Groepsaccommodatie Beukenhof in Biezenmortel. De deelnemersgroep bestaat uit muzikanten van alle niveaus in de leeftijd van 12 tot 25 jaar. Op de eerste middag worden na het voorspelen alle ensembles gevormd. Uit grote stapels muziek, kiezen de deelnemers de stukken die ze wel willen spelen, en zoeken medespelers bij, op hun eigen niveau. Elk gevormd ensemble (maximaal vijf per deelnemer) krijgt gedurende de cursus 4 lessen. Alle ensembles worden ingedeeld bij een team van topdocenten op verschillende instrumenten die de cursus elk jaar weer dragen. Aan het eind van de cursus is er een slotuitvoering met een simultaan programma verdeeld over vijf zalen en buitenruimtes, zodat ouders en andere familieleden hun kinderen kunnen zien spelen.

Sociaal aspect
Naast het speelplezier en fijne ensemblerepetities en lessen, heeft de cursus een groot sociaal aspect! Er worden vele nieuwe vriendschappen gesloten die onlosmakelijk verbonden zijn door de muziek en de deelname aan Zomercursus Woudschoten. Cursisten die eenmaal geweest zijn, blijven vaak terugkomen, omdat een zomer zonder Zomercursus Woudschoten niet compleet is! De doelstelling is uitdrukkelijk dat Zomercursus Woudschoten voor iedereen moet zijn, met als enige voorwaarden dat de deelnemers goed noten kunnen lezen en zelfstandig partijen kunnen instuderen. De cursus biedt ook ruimte voor jonge musici om bij excellent optreden te mogen soleren met orkest bij de volgende cursus. De cursus is dus voor iedereen, op alle niveaus en instrumenten.

Opgeven kan nog
Denk je nu met de weersvoorspellingen voor de komende weken in het achterhoofd, had ik me maar eerder opgegeven? Dat kan nog altijd. Ben je blazer, speel je graag samen, wil je experimenteren met andere instrumenten en samenstellingen en ben je op zoek naar een onvergetelijk muziek avontuur? Meld je nu nog aan via www.zomercursuswoudschoten.nl

Simmer Akademy
Een andere leuke en intensieve week vol muziek is de Fulkaan Simmer Akademy in Friesland. Bestemd voor muzikanten en zangers van 12 tot 21 jaar oud. Van 28 tot en met 31 augustus worden de deelnemers ondergedompeld in verschillende muziekstijlen en culturen. Ze maken kennis met Klezmer, Oosterse en Afrikaanse muziek, maar ook met Gospel, Tango en Pop. ‘Verder kijken dan je bladmuziek’ is het motto van deze week. Met workshops zoals dirigeren, improviseren of arrangeren. Samen vormen de deelnemers het Grut Fulkaan Orkest onder leiding van Stefan de Groot. En als klap op de vuurpijl wordt er met regisseuse Celine Wierda gewerkt aan een spectaculaire eindvoorstelling in De Lawei in Drachten. Opgave is helaas niet meer mogelijk. Met maar liefst 83 deelnemers is de academie volgeboekt. Misschien volgend jaar? Kijk op www.fulkaan.nl/simmer-akademy/

Foto: Tijdens de Zomercursus Woudschoten is er naast muziek maken ook volop ruimte voor het sociale aspect.

Gepubliceerd: 01 AUG 2023 - 14:07