Muziek op drijvend podium in historisch decor

Muziek op drijvend podium in historisch decor

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering zoomen we in op de zevende editie van het Lingehavenconcert op 16 en 17 september in Gorinchem.

Shaffy & Brass met Micheline van Hautem en Brassband Rijnmond en Classical Dreams met het Noordpool Orkest en de solisten Ruben Hein, Hermine Deurloo, Iris Kroes en Bert Visscher. Zomaar een greep uit het programma van het zevende Lingehavenconcert in Gorinchem.

Het is een jaar later dan gepland, maar van het corona-afstel in 2021 is geen afstel gekomen. In het intieme, sprookjesachtige decor van Gorcums historische vesting vindt op 16 en 17 september de zevende editie plaats van het Lingehavenconcert. Op het indrukwekkende drijvend podium in de haven worden twee dagen lang licht klassieke concerten gegeven, met een programma voor jong en oud. De toegang is gratis! Alle orkesten die vorig jaar naar Gorinchem zouden komen, komen in september alsnog acte de présence geven. Multi-instrumentalist en Gorcumer Izak Boom is twee dagen lang de gastheer van het evenement als presentator.

Programma van uur tot uur
Vrijdag 16 september, 13.00 uur
Traditie is dat er bij elk Lingehavenconcert ook voor de kinderen een educatieve voorstelling wordt gehouden. Ruim 1000 schoolkinderen van diverse Gorcumse scholen nemen op de trappen plaats. Het thema van de voorstelling is Hugo de Groot en wordt gelinkt naar de hedendaagse actualiteit. Deze productie wordt uitgevoerd door tien professionele acteurs en muzikanten. Mirjam van den Bogaard tekent voor het script en de regie, Izak Boom schrijft de muziek, de liedteksten en heeft de muzikale leiding over de vijfkoppige liveband.

Vrijdag 16 september, 20.30 uur
Brassband Rijnmond speelt onder leiding van dirigent Chris Derikx muziek van “eigen bodem”. Na de pauze begeleidt Brassband Rijnmond de Belgische chansonnière Micheline van Hautem en bastrombonesolist Jos Jansen in het muzikale theaterprogramma Shaffy en Brass. Ramses Shaffy, wie kent zijn liedjes niet? Laat me, Leef, We zullen doorgaan en Pastorale. De in Gent geboren Van Hautum zal op een indrukwekkende wijze en met veel energie het publiek meenemen in het indrukwekkende repertoire van de in 2009 overleden chansonnier, componist, liedjesschrijver en acteur.

Zaterdag 17 september, 12.00 uur
Als de Dag van Toen met medewerking van zangeres Hanneke Engels, Gorcumer Tommy Netten en harmonie De Bazuin onder leiding van Jos Jansen. Een programma voor ouderen dat terug gaat in de tijd met muziek van onder andere Wim Sonneveld en Toon Hermans. Alles wordt begeleid door harmonieorkest De Bazuin. Met een traditionele mars als Gammatique van de Nederlandse componist Gerard Boedijn, maar ook meezingers zoals Ja Zuster, Nee Zuster en een medley van echte Gorcumse wordt het publiek meegezogen in nostalgische sferen.  

Zaterdag 17 september, 16.00 uur
Het Libero Strijkorkest met medewerking van soliste Sarah Kapustin (viool) en de jonge talenten Katja Naegele (12 jaar, viool), Dominique Seelen (18 jaar, viool) Job Honée (14 jaar, vleugel) speelt het programma Seasons. Een kleurrijk, bruisend en onsterfelijk programma met De Vier Jaargetijden van Antonio Vivaldi, uitgevoerd door Libero’s violisten David Santamaría (Lente), Julia Pareja (Zomer), Panos Charalampidis (Herfst) en Ella van der Mespel (Winter). Als contrasterende Latijns-Amerikaanse evenknie klinken de krachte, hartstochtelijke en nostalgische klanken van Astor Piazzolla’s Estaciones Porteñas. Piazzolla schreef zijn antwoord op Vivaldi’s beroemdste werk vanuit zijn “omgekeerde” gezichtspunt”; op het zuidelijke halfrond vinden de seizoenen niet tegelijkertijd plaats met Europa. Hij maakt deze tegenstelling duidelijk in zijn muziek door Vivaldi’s Lente te citeren in zijn Otoño, Zomer in Invierno, Herfst in Primavera en Winter in Verano.

Zaterdag 17 september, 20.30 uur
Classical Dreams met het Noordpool Orkest, een bigband met 42 strijkers en houtblazers, gespecialiseerd in lichte muziek. Gastsolisten zijn Ruben Hein, Hermine Deurloo, Iris Kroes en Bert Visscher

Het tweedaags muziekfestijn wordt gehouden in de Lingehaven, in het historische hart van het vestingstadje Gorinchem. De vesting is UNESCO-werelderfgoed als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Meer informatie over het programma is te vinden op www.lingehavenconcert.nl. 

Op de foto: Het Lingehavenconcert vindt plaats in een sprookjesachtig decor.

Foto: Etiënne Hessels

Gepubliceerd: 06 SEP 2022 - 15:15