Muziek verbindt nieuwe gemeente Eemsdelta

Muziek verbindt nieuwe gemeente Eemsdelta

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering aandacht voor de première van het werk Het Geluid van Eemsdelta van Arend Gerds door een uit amateurmuzikanten samengesteld projectorkest op zondag 19 juni in Delfzijl.

Eemsdelta is een nieuwe gemeente in de provincie Groningen. De gemeente ontstond op 1 januari 2021 na een fusie van Appingedam, Delfzijl en Loppersum. Cultuurplatform IVAK is in het leven geroepen om het cultuuraanbod in de nieuwe gemeente inzichtelijk te maken. Het hele jaar ging IVAK op pad om de inwoners te laten zien hoeveel moois er in Eemsdelta te beleven valt. En hoe kun je dat nu beter doen dan met muziek?

Geluiden
Wat zijn nu écht kenmerkende geluiden voor Eemsdelta? Die vraag stelde IVAK in februari 2021 aan de inwoners van de samengevoegde gemeenten. Een kleine greep uit de ingezonden reacties: het geluid van de haven, windmolens, kerkklokken, meeuwen en het carillon, maar ook de stilte en het dieselgeronk van de schepen. Met deze ingrediënten als inspiratiebron ging componist Arend Gerds aan de slag om een compositie te maken waarin de inwoners van de fusiegemeente zich kunnen herkennen. Het resultaat is het negen minuten durende muziekstuk Het Geluid van Eemsdelta. Deze compositie is geschikt voor hafabra-orkesten in een variabele bezetting. De compositie zou aanvankelijk vorig jaar haar première beleven. Covid-19 stak daar een stokje voor. Zondag 19 juni is het dan zover dat een projectorkest onder leiding van Frans-Aert Burghgraef het werk voor het eerst uitvoert. Het gelegenheidsorkest bestaat uit 75 muzikanten uit alle muziekverenigingen van Eemsdelta.

Levend decor
De première speelt zich af in een levend decor, gemaakt door Paula Biemans en Jorien Ketelaar. Tien kunstenaars zullen live op de beweging van de muziek non-stop gaan tekenen. Dit wordt middels overheadprojectoren geprojecteerd op de achterwand als decor van het projectorkest, het leerlingorkest en het bugelensemble. Na de première krijgen alle harmonieorkesten, fanfares, brassbands en slagwerkensembles uit Eemsdelta via IVAK de compositie kosteloos aangeboden om het stuk in hun eigen repertoire op te nemen.

Op de kaart
Het weekend van 18 en 19 juni staat in het teken van het gemeenschappelijke doel: samen hét geluid van Eemsdelta te laten horen. Samen met de verenigingen wordt gewerkt aan een mooi programma, waarbij het muzikale aanbod van Eemsdelta op de kaart wordt gezet. Behalve de première van het werk van Arend Gerds zijn er zaterdag 18 juni ook workshops en masterclasses voor de deelnemers aan het projectorkest en voor slagwerkensembles uit de gemeente. Deze staan onder leiding van professionele musici van het Noord-Nederlands Orkest. De focus gaat hierin liggen op hoe je samen speelt, hoe je naar elkaar kunt luisteren en meer bewust zijn van jouw bijdrage aan het orkest. Zondag 19 juni staat dan de première van Het Geluid van Eemsdelta op het programma. Inwoners zijn uitgenodigd om de muzikale vertaling van de nieuwe gemeente Eemsdelta van 15.00-16.30 uur te beluisteren én te beleven in sporthal Brede School Noord in Delfzijl. Pieter van der Zweep zal de gehele presentatie van deze muzikale middag op zich nemen, waarbij naast het projectorkest, ook optredens te horen zijn van Projectorkest Het Geluid van Eemsdelta, Bugelorkest Eemsdelta en leerlingorkest NeXt Generation Appingedam. Een teaser van het muziekstuk kun je beluisteren via www.eemsdorp.nl/muziek.

Op de foto: Een projectorkest van muzikanten uit de hele gemeente Eemsdelta brengt Het Geluid van Eemsdelta in première.

Tekst: Onze redactie – Foto: Ronnie Zeemering

Gepubliceerd: 07 JUN 2022 - 15:19
Laatste update: 10 JUN 2022 - 08:31