Muziekarchief Valkenburgse harmonie ligt in diepvriezen te drogen

Muziekarchief Valkenburgse harmonie ligt in diepvriezen te drogen

Harmonie Koninklijk Walram’s Genootschap van Valkenburg heeft goed hoop dat een groot deel van het muziekarchief dat bij de overstromingen onder water kwam te staan, gered kan worden. De 61.000 vellen bladmuziek liggen momenteel te drogen in diepvrieskisten.

Bij de watersnood van drie weken geleden drong het water van de Geul het repetitielokaal van Harmonie Koninklijk Walram’s Genootschap binnen. Behalve het slagwerkinstrumentarium liep ook het muziekarchief waterschade op. Sommige muziekstukken zijn 80 jaar oud en niet meer in omloop. Gevreesd werd dat de bladmuziek als verloren beschouwd moest worden. Er waren al acties gestart om de stukken te vervangen. Maar muziekarchivaris Evelyn Dirix wilde daar (nog) niet aan: “Vervangen kan altijd nog", zegt ze. "We wilden eerst een reanimatiepoging doen. Er zijn namelijk ook onvervangbare stukken bij. Het gaat niet alleen om een ‘stukje papieren bladmuziek’, maar ook om het verhaal dat vaak achter een gespeeld werk steekt.”

In de eerste dagen na de ramp werd geëxperimenteerd met verschillende opties om het archief te conserveren. Een veel gehoorde tip was vriesdrogen. Thuis werden vellen bladmuziek in de diepvriezer gelegd. De resultaten waren positief: schimmelvorming stopt, drijfnat papier komt leesbaar, relatief vlak en een stuk droger de vriezer uit. De benaderde papierrestaurateur bevestigde dat invriezen een goede mogelijkheid is. Door het vriezen gaat het vocht eruit. De ijskristallen worden omgezet in gas. Dat gas wordt afgevoerd waardoor het papier er weer uit komt te zien als voorheen.

Via een bevriende vereniging werd een vrieslocatie gevonden. Met hulp van vrijwilligers werden de archiefladen met een vrachtwagen vervoerd naar een voormalige slagerij. Daar liggen ze nu in diepvrieskisten te drogen. Vanaf september zullen de 61.000 exemplaren bladmuziek velletje voor velletje opgepakt worden. Prioriteit hebben de meer dan 80 jaar oude en handgeschreven stukken en de (concours-)werken met persoonlijke aantekeningen. “Alle werken die we kunnen redden zijn mooi meegenomen”, zegt Dirix. “De toekomst zal moeten uitwijzen hoeveel er behouden kan blijven en wat er toch vervangen moet gaan worden. Maar dat niet alles verloren is, stemt positief.”

Bij de overstroming liep ook delen van het slagwerkinstrumentarium waterschade op. Inmiddels heeft Ad Triepels van Triepels Slagwerk uit Geleen delen van het slagwerk kosteloos gerepareerd.

Het repetitielokaal Achter de Erke, direct aan de Geul, heeft bij de overstroming een halve meter onder water gestaan. De harmonie is via Gofundme een actie gestart om geld in te zamelen voor herstel of vervanging van spullen. Mensen die de vereniging willen steunen: KLIK HIER.

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 06 AUG 2021 - 10:46
Laatste update: 06 AUG 2021 - 13:58