Muziekspektakel Grutsk in hartje Leeuwarden

Muziekspektakel Grutsk in hartje Leeuwarden

De tweede editie van Grutsk wordt op 18 juni een groots muziekspektakel in de binnenstad van Leeuwarden. Het Oldehoofsterkerkhof staat ’s middags en ’s avonds bol van de muziek, show, zang en dans.

Liefhebbers kunnen genieten van blaasmuziek, showkorpsen, mooie crossovers en een heuse drumbattle. Het programma begint rond 13:30 uur met showoptredens van Jong Pasveer en Jong Advendo, meerdere drumbattles en concerten van onder andere Brassband Fryslân en de Jouster Fanfare. ’s Avonds is er een spectaculair concert met medewerking van onder andere Brassband De Bazuin, Bigband Want2Swing en Elske DeWall. Toegang is gratis.

Gratis toegang
De amateurmuzieksector heeft dankzij het coronavirus twee zware jaren achter de rug. Maar inmiddels kunnen de muziekverenigingen weer repeteren en optreden. Daar spelen de stichting Proud Event en de Organisatie van Muziekverenigingen in Fryslân (OMF) op in met een nieuwe editie van Grutsk. De eerste editie vond ooit plaats tijdens het Culturele Hoofdstad-jaar. Toen werd gebruik gemaakt van het hoofdpodium van CityProms. Dit jaar krijgt Grutsk een eigen podium op het Oldehoofsterkerkhof. De amateurverenigingen kunnen zich dus weer aan het grote publiek presenteren. Mede daarom is de toegang tot het evenement gratis. Op die manier kunnen zoveel mogelijk mensen genieten.

The Battle: drumbattles
Een van de meest spectaculaire onderdelen van Grutsk zal ‘The Battle’ zijn. Zeker vijf drumlines gaan met elkaar de strijd aan in verschillende drumbattles. De Sternse Slotlanders uit Franeker, North Frisian Percussion Corps Dokkum, Jong Advendo Sneek, Malletband V.I.O.S Kootstertille en Noordenveld Roden zullen in meerdere battles uitvechten welke slagwerkgroep de sterkste blijkt. Jelle Roeper is scheidsrechter en de jury bestaat uit theatermaakster Kirsten Sterker en slagwerkspecialist Roel Jan Jongsma. Zij letten op techniek, performance en publieksinteractie.

Middagshow: 13:00 tot 17:15 uur
’s Middags zijn er optredens van achtereenvolgens Brassband Fryslân (concert), Jong Pasveer (show), Advendo Vlag (inclusie), Slagwerkensemble Oranje Bolsward (concert) Jong Advendo (show) en de Jouster Fanfare (concert). Tussen deze optredens door vinden de voorrondes van The Battle plaats.

Avondshow: 19:30 tot 22:30 uur
De avondshow begint om 19:30 uur met een speciale opening met onder andere Traditional Collective. Daarnaast zijn er optredens van Brassband de Bazuin Oenkerk met medewerking van zangeres Jody Berghuis. Takostu Stiens geeft een showdemonstratie en er is een optreden va Dansen in Friesland (DIF). Tijdens de avondshow vindt ook de finale van The Battle plaats. De spectaculaire avondshow wordt afgesloten met een concert van bigband Want2Swing én Elske DeWall. De show is rond 22:30 uur afgelopen.

Hapje en drankje
Pal naast het festivalterrein kan men genieten van een hapje en drankje. Zo kun je dus ook met een biertje of frisje in je hand genieten van de optredens.

Meer informatie
Meer informatie over Grutsk is te vinden op www.grutsk.fr. Toegang tot het terrein is gratis.

Foto: De eerste editie van Grutsk in 2018 was een groot succes.

Gepubliceerd: 07 JUN 2022 - 14:52
Laatste update: 15 JUN 2022 - 13:30