''Muziektheaterstuk Harmonie moet je gezien hebben!'' 

''Muziektheaterstuk Harmonie moet je gezien hebben!'' 

Zin in een vermakelijk vakantie-uitje? In het Wilminktheater in Enschede wordt tussen vrijdag 30 juni en zaterdag 22 juli twaalf keer het doldwaze muziektheaterstuk Harmonie opgevoerd. Een vernieuwend theateravontuur rond het wel en wee van een harmonievereniging. Een verhaal waarin ongetwijfeld veel amateurmuzikanten zich kunnen herkennen. De hoofdrollen zijn voor onder anderen Remko Vrijdag en John Buijsman.

Wat Harmonie anders maakt dan andere muziektheaterstukken? Volgens regisseur Jasper Verheugd, bekend van succesvolle producties als Scrooge, STORK! en Het Verzet Kraakt, ligt dat met vooral het feit dat het publiek vanaf het moment dat ze een kaartje hebben gekocht al onderdeel zijn van het verhaal. “Ze krijgen via de e-mail een video toegestuurd waarin wordt verteld dat ze aanwezig zijn op het afscheidsconcert van dirigent Herbert, gespeeld door John Buijsman”, zo legt hij uit. “Cadeautip: een kamerplant…”

‘Dat gevoel is zó te gek’
Voordat de gordijnen opengaan voor de daadwerkelijke voorstelling, worden bezoekers in het donker door het theaterpand geleid en krijgen ze zo een uniek kijkje achter de schermen. Onderweg gebeurt er ook nog eens van alles. Jasper: ‘’Ik ben een voorstander van om niet alleen de theaterzaal als locatie te gebruiken, maar grote delen van het gebouw. Je creëert dan veel meer mogelijkheden.’’ Acteur Stijn Westenend is het met de regisseur eens. “Dat interactieve maakt een productie als dit echt uniek. Het publiek zingt ook mee tijdens de voorstelling en daardoor ga je als cast steeds meer met hen samenwerken. Dat gevoel is zó te gek.”

Het verhaal
Als dirigent Herbert na dertig jaar afscheid neemt, speelt het orkest nog steeds in de onderste regionen van de amateurs. De nieuwe dirigent Kim-Myung Lee is een ambitieuze jongen en wil dat het orkest meedoet aan een pretentieus concours. De methode die hij hiervoor introduceert, zorgt voor hilarische taferelen. Tess, de dochter van Herbert, speelt klarinet en probeert het orkest ondanks alle tegenslagen na haar vaders vertrek bijeen te houden. Dat is een moeilijke opgave. Toch blijkt ook hier: hoe ingrijpend veranderingen ook kunnen zijn, een groep kan altijd tot onverwachte maar inspirerende daden worden bewogen.

Wel en wee
Relatieproblemen, een gestolen kas, ruzies, het kwijtraken van de repetitieruimte; ‘’Harmonie laat op komische en tragische wijze het wel een wee zien van een harmonieorkest. Maar het had net zo goed een voetbalvereniging of een kantoor kunnen zijn”, stelt Jasper. “Uiteindelijk gaat het over mensen die allemaal hun eigen sores hebben. Iedereen stuntelt in het leven, en Harmonie laat dat op een heel humoristische én ontroerende manier zien.”

Trombone
Ook Finn Poncin, die al meerdere malen met Jasper Verheugd heeft samengewerkt staat te trappelen om te beginnen. “Ik ben fan van Jasper’’, zegt Poncin die in Enschede een glansrol vertolkte als Scrooge in de gelijknamige kerstproductie in het Muziekcentrum Enschede. ‘’Toen hij mij belde om te vertellen dat hij een muziektheaterstuk aan het maken was, heb ik direct een trombone gekocht en ben als een gek gaan oefenen. Haha.”
Het verhaal moet volgens Poncin het belangrijkste worden. “Je wilt dat mensen straks naar buiten komen met een gevoel van: dit moet je gezien hebben! Dat gaat zeker lukken want volgens mij zijn we iets aan het maken dat er nog niet is.”

Muziek
De muziek wordt verzorgd door het Wilmink Project Orkest onder leiding van dirigent Jos Pijnappel. De basis van dat orkest bestaat uit gemotiveerde amateurmuzikanten die aan de slag gaan in een professionele omgeving. De muziek is van Fons Merkies. Jos Pijnappel tekent voor de arrangementen. Harmonie is een productie van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede na een idee van Gerard Cornelisse, Jan Tekstra en Jasper Verheugd.

Theaterstuk Harmonie | Een productie van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede muziek van het Wilmink Project Orkest o.l.v. Jos Pijnappel | za 1 jul, 20.00 uur; do 6 jul, 20.00 uur; vr 7 jul, 20.00 uur; za 8 jul, 20.00 uur; zo 9 jul, 16.00 uur; do 13 jul, 20.00 uur; vr 14 jul, 20.00 uur; za 15 jul, 20.00 uur; do 20 jul, 20.00 uur; vr 21 jul, 20.00 uur; za 22 jul, 20.00 uur | Wilminktheater Enschede | Kaarten: www.wilminktheater.nl/harmonie

Op de foto: De cast van de spektakelvoorstelling Harmonie.

Foto: Tjeerd Derkink

Gepubliceerd: 21 JUN 2023 - 12:36
Laatste update: 21 JUN 2023 - 13:18