Muzikale belevenis in het prille ochtendgloren

Muzikale belevenis in het prille ochtendgloren

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering aandacht voor het openluchtspektakel Het Blauwe Uur door muziekvereniging OBK Erp op 16 en 17 juli in het Brabantse Erp.

Stel je voor. Het is midden in de nacht. De wekker gaat. De menigte verzamelt zich. De wandeling start. Je kijkt je ogen uit. Je hoort geluiden. Dans, spanning, show, genieten. Zintuigen worden geprikkeld. Met dit spannende scenario begint het promotiefilmpje waarmee OBK Erp de inwoners van Erp, Keldonk en Boerdonk naar de voorstelling Het Blauwe Uur wil lokken.
Je moet er weliswaar op een onchristelijk tijdstip voor uit de veren (of er tot in de holst van de nacht voor opblijven), maar als je deze eenmalige belevenis wil meemaken, loont het volgens de organiserende stichting Harmonieus Erp om even door de zure appel heen te bijten.

Tekentafel
Muziekvereniging OBK uit Erp bestond in 2020 honderd jaar. De viering van dat jubileum viel om bekende redenen grotendeels in het water. Op zaterdag 16 en zondag 17 juli pakt de jubilerende vereniging het idee dat twee jaar geleden al op de tekentafel lag weer op. Het Blauwe Uur is een muziektheatervoorstelling die niet in de avond of in de middag wordt uitgevoerd en ook niet in een theater of concertzaal. Het spektakel vindt plaats bij het krieken van de dag ergens midden in een weiland bij het Erpse Molenpark.

Verschijnsel
Het blauwe uur is de benaming voor het verschijnsel dat ‘s morgens vroeg, het uur voor zonsopkomst, bij bepaalde omstandigheden de lucht en de omgeving een blauwe kleur aannemen. Dit is de reden dat dit uur geliefd is bij fotografen. “Ons lid Jan Wijdeven heeft jaren geleden een soortgelijk evenement bijgewoond”, vertelt Daniëlle Wansink, lid van het organisatiecomité. “Hij kwam met het idee om dit ook eens te proberen. Ons honderdjarig bestaan in 2020 zou hiervoor een mooie gelegenheid zijn geweest. Helaas kon het toen niet doorgaan. Maar op 16 en 17 juli gaat het alsnog gebeuren.”

Verrassingselementen
Het Blauwe Uur is een voorstelling met muziek, vuur, dans en theater. Terwijl de dag rijpt aan de horizon (om 2.45 uur!) verzamelen de toeschouwers zich in het Erpse Molenpark. Gezamenlijk gaat het langs een sfeervolle route naar de plaats van het openluchttheater. “Dat wordt een spannende voettocht met veel verrassingselementen naar de eindlocatie”, verklapt Daniëlle.
Eenmaal aangekomen bij het openluchttheater wordt het publiek op bijzondere wijze muzikaal ontvangen om vervolgens plaats te nemen op de tribune. Dan barst er een muzikaal- en theaterspektakel los. Met bij de ambiance passende muziek, klanken, sfeerbeelden en theatrale momenten worden de toeschouwers meegenomen in de strijd van donker en licht. De uitvoerenden zijn harmonieorkest en slagwerkgroep OBK, VOYSS-popkoor, dansers van dansschool Souplesse, vuurartiesten, het Brabants Span (vereniging van trekpaarden), zangsolisten en tal van figuranten. De muzikale leiding is in handen van dirigent Sef Pijpers. “De vier elementen water, lucht, aarde en vuur zijn bepalend geweest voor de keuze van het repertoire”, zegt Daniëlle. “Maar ook het thema licht wordt muzikaal verklankt. Alle titels hebben hier betrekking op. Daarnaast geniet het publiek ook van dans, zang, diverse bands, poëzie en vuurartiesten. In totaal werken circa 200 mensen mee aan de voorstelling.”

Het verschijnsel waarbij de lucht en de omgeving een blauwe kleur aannemen, doet zich net voor zonsopkomst bij bepaalde omstandigheden voor. Het duurt meestal maar zo’n 10 minuten. Er is geen garantie dat het ook op 16 en 17 juli te zien is. “Maar”, weet Daniëlle, “de beleving zal er niet minder door zijn. Het is alleen al uniek om met 750 bezoekers en circa 200 deelnemers te genieten van het aanbreken van een nieuwe dag terwijl de dauw nog boven het gras hangt.”

Muziektheaterspektakel Het Blauwe Uur | zaterdag 16 en zondag 17 juli | 2.40 uur (verzamelen vanaf 2.00 uur) | Molenpark Erp | Uitvoerenden OBK Erp en diverse artiesten | Kaarten: https://blauweuur.com 

Foto: In Erp wordt druk geoefend voor de muziektheatervoorstelling Het Blauwe Uur.

Tekst: Onze redactie - Foto: Aanlevering OBK Erp

Gepubliceerd: 21 JUN 2022 - 14:55
Laatste update: 11 JUL 2022 - 18:48