Muzikale toptalenten naar Muziekzomer Gelderland 

Muzikale toptalenten naar Muziekzomer Gelderland 

Muziekzomer Gelderland, van 26 juli t/m 10 augustus, is het jaarlijks terugkerende muziekfestival waar de muzikale toptalenten van Nederland zich kunnen laten horen én zien. Voor hen en met hen wordt een uitgebreid programma samengesteld met gedurende 16 dagen ruim 60 gevarieerde uitvoeringen op de allermooiste plekken van Gelderland. Grote orkesten en kleine ensembles treden op met spannende en avontuurlijke producties in kastelen, parktuinen en theaterzalen door de hele provincie.

FOTO: NANDA HAGENAARS

Muziekzomer Gelderland is hét zomerfestival van de Nationale Jeugdorkesten Nederland (NJON). Alle musici zijn deelnemers aan het toptalenten ontwikkelingsprogramma van de in Apeldoorn gevestigde NJON. Onder de vleugels van de NJON maken ze de stap van jong talent naar professioneel musicus. Voor het publiek is dit de kans om kennis te maken met de topmusici van morgen. In deze Muziekzomer Gelderland wordt samengewerkt met beroemde solisten en dirigenten, maar ook met acteurs en auteurs, met dansers, rappers en ridders. De drie 80- tot 100-koppige orkesten van de NJON, het Jeugdorkest Nederland (14-20 jaar), het Nationaal Jeugdorkest en het Jong Metropole (beiden voor conservatoriumstudenten van 18-26 jaar) spelen met fantastische solisten in de (theater)zalen zoals Theater Orpheus en het voormalige zendstation van Radio Kootwijk. Kleine gezelschappen, sommigen zijn jonge starters in de muziekwereld, spelen in kerkjes, kastelen en (paleis-)tuinen. Steeds wordt gezocht naar een programma dat voor een breed publiek toegankelijk is.

YOUNG ARTIST IN RESIDENCE
Trompettist Bram van de Glind is de young artist in residence tijdens Muziekzomer Gelderland 2024. Hij mag verschillende bijzondere programma’s ontwikkelen en uitvoeren met steun van de NJON en de BNG Bank Muziekprijs. Bram groeide op in Lith, waar hij in de fanfare de fijne kneepjes van het vak trompettist kon leren. Improvisatie en lichte muziek bleken een grote passie te zijn. Het was docent Angelo Verploegen die hem definitief over de streep trok naar het Utrechts Conservatorium te gaan. Daar speelde hij zich snel in de kijker bij diverse projecten, met als hoogtepunt het Snarky Puppy programma van het Jong Metropole. Zijn deelname werd bekroond met het winnen van de Keep an Eye Outstanding Talent Award. Met deze prijs kon hij zijn droombugel laten bouwen door Hub van Laar.

MUZIKANTSCHAP
Als young artist in residence kan Bram vele kanten van zijn persoonlijk muzikantschap uitlichten. Hij focust op eerlijke muziek, het verhaal achter kunst. Met zijn debuutalbum Mirrors deelt wat zijn persoonlijke inspiratie is. Tijdens zijn theatervoorstelling STUK IJZER komt zijn band met het instrument aan bod. Tijdens het kleinschalige project Morgen is het anders en gaat Bram improviseren op verhalen van en korte gesprekken met het publiek (instant composing). Tenslotte is Bram zichtbaar en hoorbaar aanwezig als solist bij het Jong Metropole orkest en op de blazersdagen Blaas Mee!

DIVERSITEIT

Een greep uit de verrassingen voor deze zomer: 1000 Nacht’ een muziektheatrale familievoorstelling in samenwerking met schrijver Kader Abdollah, over de slimme verhalenvertelster Sheherazade. Urban Juction waarin rap en klassiek elkaar ontmoeten en inspireren. De Hertoginnen van Gelre een historische muziekvertelling gespeeld op echte kastelen, over de bloedstollende geschiedenis van Gelderland en de sterke vrouwen die daarin een rol speelden, met medewerking van ‘Ridder van Gelre’ René Arendsen. Spectaculair wordt NJO danst Petroesjka, waarin alles in beweging komt, inclusief het hele orkest, in een adembenemende samenwerking met choreograaf Peter Leung. In het bijzondere project KOSMOS van ‘klimaatcomponist’ Tim Kliphuis gaan NJO-musici en wetenschappers met elkaar in gesprek over het klimaat. Of ga naar het ligconcert Looking Up! een samenspel van het ensemble met videobeelden die op het plafond worden geprojecteerd. En in het kader van een internationale uitwisseling ontvangen de jeugdorkesten hun muzikale collega’s van het Orchestre National des Jeunes du Luxembourg.

Praktisch
Muziekzomer Gelderland | 26 juli tot en met 10 augustus | diverse locaties in Gelderland | Klik voor het volledige programma van dag tot dag HIER.

Op de foto: De bij de fanfare van Lith opgegroeide trompettist Bram van de Glind is de young artist in residence.

Gepubliceerd: 26 JUN 2024 - 13:05
Laatste update: 20 JUL 2024 - 08:14