Mystery guest op 35e verjaardag Gelders Fanfare Orkest

Mystery guest op 35e verjaardag Gelders Fanfare Orkest

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering zoomen we in op het concert bij gelegenheid van het 35-jarig bestaan van het Gelders Fanfare Orkest (GFO) op zaterdag 16 september in de Talter in Oldebroek.

Tekst: Joël van Andeldank/Redactie KNMO Klankwijzer
Foto: Aanlevering GFO

De jubileumcommissie van het GFO houdt het nog even spannend. “Voor het jubileum wordt vanuit het buitenland een mystery guest overgevlogen naar Nederland. Deze zal een bijzonder werk instuderen met het orkest, dat 's avonds op het concert uitgevoerd zal worden”,  vermeldt het persbericht. Binnenkort wordt een tipje van de sluiter opgelicht.
Het GFO blikt ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan terug op een bijzondere muzikale reis. Het orkest viert dit onder andere met een reünie-dag waarbij (oud-)leden welkom zijn om in een groot fanfareorkest te spelen. En ’s avond in de Talter in Oldebroek een concert waarop iedereen welkom is.

Promotor
Het GFO geldt als een van de grootste promotors van de fanfaremuziek in Nederland. Na in 1988 te zijn opgericht door 18 muzikanten ging de ontwikkeling van het orkest snel. Dirigent van het eerste uur Bart van den Brink wist het orkest binnen 5 jaar te laten deelnemen aan het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. In 1994 werd het spreekwoordelijke stokje overgenomen door Tijmen Botma, die tot 2010 chef-dirigent van het orkest zou blijven. Onder zijn leiding debuteerde het GFO in 1997 in de concertafdeling van het Wereld Muziek Concours waar het verraste met een tweede plaats. De eerste cd van het orkest - Introduction - zag het levenslicht, waarna er meer volgden voor verschillende uitgeverijen.

De hoofddoelstelling van het orkest - het promoten van het fanfareorkest en het ontwikkelen van repertoire voor fanfare - kreeg onder leiding van Tijmen definitief vorm. Er werden opdrachten verstrekt aan diverse componisten voor nieuw repertoire. Het jaarlijkse ‘Jong-Solistenproject’ en de gevestigde kwaliteit van het orkest begonnen te werken als een magneet voor jong talent. Inmiddels hebben veel muzikanten, met hun orkestervaring bij het GFO op zak, hun plek in het beroepsveld van orkesten in Nederland gevonden.

WMC
Tijdens het dirigentschap van Tijmen Botma werd ook voor het eerst op projectmatige basis samengewerkt met verschillende gastdirigenten. Zo stond het orkest op het WMC van 2005 onder de inspirerende leiding van maestro Ivan Meylemans. Ook bijzondere cross-overs werden op het podium gebracht, zoals in 2007 met top jazzartiesten Eric Vloeimans en Martin Fondse. Een succesformule zoals zou blijken, die op het WMC van 2009 - onder leiding van gastdirigent Jean-Pierre Cnoops - een reprise kreeg. Uiteraard met een gloednieuwe compositie speciaal voor deze combinatie! Er werden verschillende reizen ondernomen, zoals Ameland of Ieper (België) en in 2008 dirigeerde Tijmen het GFO als banda invitada op het Certamen de Bandas de Música in Valencia.

Aanpak
Vanaf 2011 is de muzikale leiding in handen van Erik van de Kolk. Met zijn muzikaliteit en inspirerende aanpak heeft hij het hoge niveau van het orkest onafgebroken bevestigd en verder uitgebouwd. Indrukwekkend en ontroerend was zijn uitvoering van De verschrikkingen van het ijs en de duisternis van componist Harrie Janssen op het WMC van 2013.
Op het afgelopen WMC van 2022 bracht Erik het orkest op magistrale wijze naar een tweede plaats, op slechts driehonderdste punt van de winnaar. Het programma XPLORE! was een symbiose van alles waarvoor het Gelders Fanfare Orkest voor staat en werd door de vakjury beloond met de hoogste artistieke beoordeling.

Podcastserie
En dan nu dus jarig! Naast de feestelijke dag op 16 september, wordt er ook op social media aandacht besteed aan de 35e verjaardag. Bert Groothedde heeft in een podcastserie 35 jaar GFO in 35 minuten samengevat. Hij gaat in gesprek met acht (oud-)leden die het orkest die het orkest hebben gedragen en gebracht naar daar waar het nu is. De podcast is te beluisteren via Spotify. Meer info vind je op https://35jaargeldersfanfareorkest.nl /en de social media kanalen van het Gelders Fanfare Orkest.

Jubileumdag 35 jaar Gelders Fanfare Orkest | zaterdag 16 september, 20.15 uur | De Talder Oldebroek | Toegang gratis | Informatie: www.geldersfanfareorkest.nl.

Op de foto: Het Gelders Fanfare Orkest laat voor het jubileumconcert een mystery guest invliegen.

Gepubliceerd: 30 AUG 2023 - 15:47