'Na 25 jaar voelt elke repetitie alsof het mijn eerste is'

'Na 25 jaar voelt elke repetitie alsof het mijn eerste is'

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering aandacht voor het concert 25 jaar vertrouwd waarmee Fanfareorkest Psalm 150 uit Dinxperlo zaterdag 26 november het zilveren jubileum van dirigent Tijmen Botma viert.

Kevin Houben zal zelden een duidelijker omschreven opdracht hebben gekregen voor een compositie. Desondanks zal het voor de Belgische componist best lastig zijn geweest om aan de wensen van de opdrachtgever te voldoen. In het stuk, waarvan de titel zaterdag pas bekend gemaakt wordt, spelen dirigent Tijmen Botma, zijn vrouw Petra en hun drie muzikale kinderen Jeroen, Rianne en Joël een hoofdrol. De première is zaterdag 26 november in Het Blauwe Meer in Dinxperlo. Tijdens het concert 25 jaar vertrouwd herdenken Fanfare Psalm 150 en Tijmen Botma dat ze al een kwart eeuw een muzikale twee-eenheid zijn.

Hele gezin
“Mijn hele gezin heeft een band met Psalm 150”, legt de zilveren jubilaris uit. “Mijn opdracht aan Kevin Houben was om een compositie te schrijven waarin mijn vrouw Petra, ikzelf en onze drie kinderen hun sterkste punten kunnen etaleren.” Zo opent Petra (solohoornist bij het Radio Filharmonisch Orkest) met een citaat uit het Concert voor Tenor en Hoorn van Benjamin Britten, speelt zoon Jeroen (trompettist bij het Nederlands Philharmonisch Orkest) een parodie op een trompetconcert van Haydn en een Mozartthema voor piccolotrompet, zingt dochter Rianne het liedje Melody by Melody dat ze zestien jaar geleden zong tijdens de finale van de compositiewedstrijd van het Nederlands Blazers Ensemble en gaat zoon Joël (trompettist bij het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht) soleren en improviseren op het lied van zijn zus. De jubilaris zelf en het orkest kunnen aan de bak in een gedeelte vol met maatwisselingen en allerlei uitdagende kunststukjes. Aan het eind van het stuk nemen alle solisten plaats in het orkest en wordt het werk met een mooie finale gezamenlijk afgesloten. Ook de rest van het programma, bestaande uit Mantra van Thomas Doss (met de thematiek van Psalm 150), een mars van Harrie Janssen, Berceuse de Jocelin van Benjamin Godard met Gido van Schijndel als solist op trombone en Resurgam van Eric Ball, is door Botma zelf samengesteld.

Charisma
Al 25 jaar motiveert en inspireert Tijmen Botma de leden van Psalm 150 om op het hoogste niveau muziek te blijven maken. “Tijmen is een inspiratie voor jong en oud”, zegt Dienke Lieverdink (22 jaar, euphonium). “Met zijn charisma en ervaring weet hij het beste uit iedereen naar boven te halen. We worden geprikkeld en geïnspireerd waardoor het uitdagend en leuk blijft om samen muziek te maken.” “Tijmen en Psalm 150 hebben alle twee de ambitie om wat aan te pakken”, stelt Johan van Schijndel (71 jaar, oud-dirigent en oud-trombonist). “Er moet gewerkt worden, maar ook gelachen. Er is altijd belangstelling voor elkaar, belangstelling voor de mens. Met een praatje, een kaartje of een appje.” Bianca van Eerden (49 jaar, sopraan saxofoon): “Tijmen Botma heeft niet alleen passie voor muziek, veel kennis en muzikaal gevoel, maar ook het vermogen om dit over te brengen op ons als amateurmuzikanten. Hij ziet de orkestleden ook als mens staan. Hij komt naar je toe en stelt persoonlijke vragen als hij op de hoogte is van privéomstandigheden. Hij is een verbinder in de breedste zin van het woord, zowel intern als extern. Hij geeft mensen de ruimte en het vertrouwen dat nodig is om zich muzikaal te kunnen ontwikkelen.” “Tijmen is gewoon een supergoede dirigent”, weet Erik van Eerden (63 jaar, bastrombone). “Hij heeft ons gebracht waar we nu zijn. Hij weet als geen ander amateurs en professionals te verbinden en hoe hij bij iedereen het beste naar boven kan halen.”

Wederzijds
Dat respect is er wederzijds. “Er is gewoon een hele goede band met de muzikanten”, antwoordt Botma op de vraag hoe hij het al 25 jaar volhoudt bij Psalm 150. “We zorgen altijd voor een goede sfeer op de repetitie. En wat heel belangrijk is dat we altijd vernieuwend bezig willen zijn en dat het repertoire aantrekkelijk is. Het blijkt gewoon dat het bij een goede balans tussen mensen uitdagen en een fijne sfeer creëren heel lang goed kan blijven gaan. Ik ben nog steeds niet uitgekeken op de groep. Terwijl orkestleden zelf zeggen dat ze het gevoel hebben dat er iedere keer weer een nieuw programma klaar staat en er weer een nieuwe dirigent voor staat. Elke repetitie voelt nog steeds alsof het mijn eerste repetitie is.”

25 jaar vertrouwd door Fanfareorkest Psalm 150 Dinxperlo o.l.v. Tijmen Botma | zaterdag 26 november, 20.00 uur | Het Blauwe Meer in Dinxperlo | Kaarten: www.psalm150.nl

Tekst: Redactie Klankwijzer - Foto: Ariane van Ginneke

Gepubliceerd: 22 NOV 2022 - 15:40