Na Buma Award nu ook ridderorde voor Hardy Mertens

Na Buma Award nu ook ridderorde voor Hardy Mertens

Het is het jaar van corona, maar ook het jaar van Hardy Mertens. De Kerkraadse componist heeft vanmorgen uit handen van burgemeester Petra Dassen van Kerkrade een hoge koninklijke onderscheiding ontvangen. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Eerder dit jaar werd aan de zestigjarige componist ook al de Buma Blaasmuziek Award toegekend.

Mertens heeft in zijn veertigjarige loopbaan als componist een omvangrijk oeuvre van 150 werken heeft opgebouwd dat door orkesten over de hele wereld met plezier wordt gespeeld. Zijn doorbraak als componist beleefde hij in 1989 toen zijn werk Zodiac, Limit for the Lion tijdens het Wereld Muziek Concours. Dat leverde hem onder meer contacten op met orkesten in Singapore en Sardinië waar hij tot op heden regelmatig als gastdirigent actief is.

Mertens begon zijn muzikale loopbaan bij harmonie Sint Caecilia uit Nieuwenhagen. Hij dirigeerde verschillende harmonie- en fanfareorkesten in binnen- en buitenland.

In maart van dit jaar zou Mertens bij gelegenheid zijn veertigjarig jubileum als componist, het dertigjarig inwonerschap van Kerkrade en zijn zestigste verjaardag op grootse wijze gehuldigd worden tijdens een concertavond met de Belgische Gidsen en een samengevoegd Kerkraads harmonieorkest. Die muzikale ode moest vanwege corona worden uitgesteld. De bedoeling is dat de Buma Award wordt uitgereikt tijdens de Fanfare Repertoire- en Netwerkdagen op vrijdag 27 en zaterdag 28 november 2020 in theater Veluvine in Nunspeet.

Bij de foto: Documentairemaker Maurice Nijsten maakte vorig jaar een portret van Hardy Mertens.

Foto: Dénise Nijsten- Bannier

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 24 OKT 2020 - 15:55
Laatste update: 26 OKT 2020 - 19:19