Nacht van de Militaire Muziek verbindt culturen

Nacht van de Militaire Muziek verbindt culturen

De Nacht van de Militaire Muziek komt terug op 18 maart 2023. En hoe! Er is twee jaar gewerkt aan een programma vol mooie verhalen en inspirerende artiesten. Nieuw dit jaar zijn de Armada Big Band tent en een indoor foodsquare. Een avond gevuld met gezelligheid waarop muzikale ontmoetingen centraal staan.

De negende editie van de Nacht van de Militaire Muziek geeft aandacht aan cultuur uit eigen land en uit gebieden waar Defensie op vredesmissie is geweest. Met militaire muziek wordt de verbinding gezocht met mensen en culturen. Mediterrane muziek, latin, soul, klassieke en marsmuziek. Het is er allemaal. De Nacht van de Militaire Muziek is een festival vol inspiratie en gezelligheid. Voor de liefhebbers zal het lastig zijn te moeten kiezen uit zoveel moois.

Inspirerende artiesten
Tijdens ‘De Nacht’ komen alle militaire orkesten van de Nederlandse krijgsmacht samen. Daarnaast zijn er inspirerende gasten als soulzangeres Shirma Rouse, Ghaeth Almaghoot uit Syrië, gitarist Andro Biswane, zangeres Giovanca, trompetvirtuoos Eric Vloeimans en Radio4-presentator Ab Nieuwdorp.

Verhalen
Speciaal voor het schilderij De slag bij Quatre-Bras is een muziektheatervoorstelling ontwikkeld. Ook is er een voorstelling over de militaire inzet bij de watersnoodramp van 1953. Radio4-presentaor Ab Nieuwdorp vertelt over muziek tijdens oorlog en vrede. En er is een lezing met pubkwis: “Wat weet jij van muziek bij ceremonies?”

Tradities
Muzikanten uit diverse orkesten vormen eenmalig een United Brass Band. Op het programma staan Britse stukken en Robbert Vos zal een solo op euphonium spelen. De RFGGJ presenteert een marsenprogramma met onder meer Oekraïense marsen. De Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers spelen bij de ingang. De Tamboers van de FKNR presenteren een act met een spectaculaire percussie-opstelling van meer dan 14 meter.

Jazz en soul
Er spelen drie big bands met een verschillend programma. Gasten zijn onder andere Eric Vloeimans, Allard Buwalda, Humphrey Campbell en Shirma Rouse. Rondom zes tuba’s is een funk-project met ritmesectie en de FKNR presenteert T.I.M.E. Greatest Hits met zangers Eva van de Kraan en Jamie Hayes.

Wereld
Giovanca zingt latin en easylistening met een ensemble van de Marinierskapel. Een ensemble van de KMKJWF speelt met Ghaeth Almaghoot (Syrië) en Dimitra Metzaki (Griekenland) sfeervolle oostmediterrane muziek. Carribean sound hoor je bij de Steelband.

Muziektheater
De Omniband is een programma om even lekker te lachen. Vader Beerkens draagt zijn basklarinet ceremonieel over aan zijn zoon. Marianne van Koolwijk verbindt muziek met lekker eten met haar Amuses. Meneer ZoënZo is een gedicht van Paul van Ostayen waarin de zinloze WO-I op absurde wijze wordt weergegeven met verteller Theo Jennissen.

Klassiek en X-overs
Stravinsky’s l’Histoire du Soldat (NL-versie) met ensemble Marinierskapel. Benjamin Murck vertelt een parabel over een soldaat die zijn viool ruilt voor een boek dat de toekomst van de economie kan voorspellen. De klassieke Femke IJlstra gaat op sax een duet (duel) aan met de jazzo Allard Buwalda. En Jacob Colliers multistemmigheid door klarinetten van Orkest KLu.

Kortom: Geniet van optredens op zeven podia met tussendoor een hapje en drankje en wandel door het Arsenaal.

9e editie van de Nacht van de Militaire Muziek | zaterdag 18 maart, 19.15 uur | Nationaal Militair Museum, Verlengde Paltzerweg 1, 3768 MX Soest | Kaarten: https://www.nmm.nl/nl/muziek/ 


Op de foto: Sfeerimpressie van een vorige editie van de Nacht van de Militaire Muziek.

Foto: Aanlevering Nacht van de Militaire Muziek. 

Gepubliceerd: 14 FEB 2023 - 16:31
Laatste update: 19 FEB 2023 - 10:12