Nacht van de Militaire Muziek vol verhalen en tradities

Nacht van de Militaire Muziek vol verhalen en tradities

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart vindt de 10e editie van de Nacht van de Militaire Muziek plaats in het Nationaal Militair Museum (NMM) te Soesterberg. ‘De Nacht’ is met 50 optredens een muziekfestival waar het publiek op vernieuwende wijze kennismaakt met militaire muziek. Het festival is een gezamenlijk initiatief van het NMM en de Staf Militaire Muziek van Defensie. Initiatiefnemer Ron Geurts vertelt hoe het begon. 

TEKST: RON GEURTS - FOTO: FV MEDIA PRODUCTIES

Alles begon kort na de opening van het Nationaal Militair Museum te Soesterberg. Een schitterende locatie en een goed doordachte collectie. Als muziekliefhebber dacht ik alleen: Er is veel te zien, maar weinig te horen. Waarom gebruikt het museum geen muziek om te vertellen over onze militaire geschiedenis? Toenmalige directeur Hedwig Saam stelde: “als je dit doel wilt nastreven moet de militaire muziek met voorstellingen naar het museum komen. Het prachtige gebouw met diverse zalen heeft alles in huis om er een festivalformule op los te laten. En zo is de Nacht van de Militaire Muziek ontstaan.

WAT IS DAN MILITAIRE MUZIEK?
Militaire muziek is muziek gespeeld door militaire muzikanten. De gespeelde muziek ondersteunt het staatsceremonieel en militair ceremonieel. Daarnaast wordt militaire muziek ingezet voor relatiebeheer namens ons land, het Koninklijk Huis of de krijgsmacht. Dat loopt uiteen van Het Wilhelmus in een voetbalstadion, muziek bij recepties, een hoornblazer bij een herdenking tot concerten voor veteranen.

Als je militaire muziek wil formuleren vanuit muzikale eigenschappen, dan loop je snel vast. Over trompetsignalen en marsmuziek zijn we het allemaal wel eens. Maar ook de steelband van het Korps Mariniers speelt militaire muziek, in dit geval repertoire dat is gebaseerd op Caribische tradities.

Militaire muziek volgt de muzieksmaak van een brede groep Nederlanders en is tegelijk hoeder van Nederlands muzikaal erfgoed. Een trend die je ook in de hafabrawereld ziet, is dat er steeds meer pop, musical en filmmuziek gespeeld wordt, ten koste van klassieke en religieuze muziek. Bij een herdenking vroegen betrokkenen naar een liedje uit Soldaat van Oranje. Dat was voor hen waardevol. Wij hebben toen een zangeres ingehuurd.

VERHALEN EN TRADITIES
De tiende editie zit vol verhalen en tradities. Een greep uit het programma.
Goodbye F-16
Voormalig C-LSK lt-gen Luyt zei: “je stapt niet in een F-16, je trekt hem aan!” Het iconische jachtvliegtuig van de afgelopen decennia is alom bekend, maar wat gaat er om in de mensen die er mee werken? Met acteur Frans Limburg.

Vergeten oorlogsheldinnen
Vrouwen deden meer in het leger dan de was en brandewijn schenken. Wil je het hele verhaal horen? Kom dan om 22.00 uur naar Foyer du Tresór. De muziek is van vrouwelijke componistes als Clara Schumann, Louise Farrenc en Mel Bonis.

Veldheren met Peter van Uhm en Mart de Kruif
Tijdens dit boeiende theatercollege nemen de twee generaals buiten dienst je mee in de wereld van de militairen. Van Uhm en De Kruif presenteren (op zaterdag) een unieke kijk op de huidige militaire situaties in de wereld.

Marsmuziek
Dit jaar zal de Regimentsfanfare 'Garde Grenadiers en Jagers' (RFGGJ) een half uur Great Movie Marches spelen. De tamboers & pijpers van het Korps Mariniers verzorgen een staand optreden bij de ingang en de tamboers van de Fanfare 'Korps Nationale Reserve' (FKNR) duiken in de geschiedenis van de tamboer.

Soldaat Schweik met Mart de Kruif
Mart de Kruif leest voor uit zijn boek Zandhappen. Hij vertelt over zijn uitzending in Afghanistan. De Kruif zegt ‘ja’, maar pas daarna dringt tot hem door hoe enorm de taak is die hij op zich heeft genomen.

In KNMO Klankwijzer eMagazine van week 10 vertelt Ron Geurts meer over de jubileumuitgave van de Nacht van de Militaire muziek. Dan gaat het over jazz, pop en wereldmuziek tijdens de Nacht met gasten als The Postmen, Izaline Calister, Lílian Vieira, Benjamin Herman.

10e Nacht van de Militaire Muziek | vrijdag 15 en zaterdag 16 maart, deuren open 17.00 uur, start programma 18.30 uur |  Nationaal Militair Museum Soest | Kaarten: klik HIER.

Gepubliceerd: 20 FEB 2024 - 19:54
Laatste update: 23 FEB 2024 - 20:11