Nationale Muziekloterij: duurzaam inkomstenmodel

Nationale Muziekloterij: duurzaam inkomstenmodel

Er is nu een leukere manier om geld in te zamelen voor je vereniging: de Nationale Muziekloterij. Een goededoelenloterij waarvan de opbrengst naar de instrumentale muziekbeoefening in verenigingsverband gaat.

Hoe werkt het? Muziekverenigingen uit het hele land kunnen zich via de website www.muziekloterij.nl (gratis) aanmelden om mee te doen. Vervolgens gaan ze (eenmalig) de boer op om zoveel mogelijk deelnemers (vrienden, familieleden en dorps- of stadgenoten) te werven. Deze kunnen op dezelfde website aangeven met hoeveel loten ze willen meespelen voor hun vereniging. In de pilot wordt nog gewerkt met fysieke loten. Maar als de pilot succesvol is, gaat zowel het toekennen van de lotnummers als de betaling online. Eén lot kost vijf euro. De helft daarvan gaat naar de betreffende vereniging. Van de andere helft wordt in beginsel de helft uitgekeerd aan prijzen. De rest is bestemd om de organisatiekosten te dekken.

In de pilotfase vindt er één trekking plaats. Als blijkt dat de loterij levensvatbaar is, vinden er maandelijks trekkingen plaats en spelen de deelnemers ook maandelijks mee. Voorbeeld: een vereniging heeft vijftig leden. Ieder lid weet vier familieleden, vrienden of bekenden te werven om iedere maand met één lot mee te spelen. Dat betekent dat die vereniging iedere maand 200 keer 2,50 euro is 500 euro genereert. Totale opbrengst op jaarbasis: 6000 euro. Mooi meegenomen, toch?

De pilot loopt van november 2018 tot maart 2019. Dan vindt ook de eerste trekking plaats. Hoe meer verenigingen meedoen, hoe hoger de loterijopbrengst, hoe groter de prijzenpot en hoe aantrekkelijker het wordt om mee te spelen. De KNMO en de LBM ondersteunen het initiatief.
Meer informatie op: www.muziekloterij.nl.

 

Gepubliceerd: 29 NOV 2018 - 11:08