NBE speelt Van de Lach en de Traan

NBE speelt Van de Lach en de Traan

Het NBE voegt met Stravinsky’s zelden gespeelde theater-van-de-lach-opera Mavra, een opmerkelijke klassieker toe aan zijn roemruchte serie eigen pocketopera’s. De bloedmooie Parasha, de hitsige huzaar, jaloerse moeder en achter de heg glurende buurvrouw: deze komedie naar een gedicht van Poesjkin is Stravinsky op z’n best. En de traan? Tsjaikovski, Stravinsky’s grote voorbeeld aan wie hij Mavra heeft opgedragen, levert commentaar op al dit jolijt met drie bloedstollend mooie delen uit zijn strijkkwartetten.

Het NBE maakt al bijna vijftien jaar opera in een zelf ontwikkeld ‘zakformaat’. Begonnen in het Mozart-jaar 2006 met Die Zauberflöte maakte het NBE inmiddels negen producties waarbij het fenomeen opera volledig naar eigen hand wordt gezet. Met nieuwe arrangementen voor blazers en zangers, nieuwe teksten in het Nederlands en met kostuums en decor uit eigen werkplaats, worden handzame operaproducties gepresenteerd.

PROGRAMMA:
Mavra – Igor Stravinsky (bewerking Jan-Peter de Graaff)
Strijkkwartet Nr. 1 Op. 11 deel II Andante cantabile – Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (bewerking Wilbert Bulsink)
Strijkkwartet Nr. 2 Op. 22 deel III Andante ma non tanto –Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (bewerking Wilbert Bulsink)
Strijkkwartet Nr. 3 Op. 30 deel III Andante funèbre e doloroso, ma con moto – Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (bewerking Wilbert Bulsink)

Sopraan: Marieke Steenhoek
Mezzosopraan: Ruth Willemse
Countertenor: Dave ten Kate
Tenor: Georgi Sztojanov
Zang/spel: Johannette Zomer

Regie: Nynke van den Bergh
Libretto: Alice Zwolschen

Speellijst 

DO 18 NOV 2021 AMSTERDAM PODIUM MOZAÏEK (voorpremière)

VR 19 NOV 2021 ENSCHEDE WILMINKTHEATER 

ZA 20 NOV 2021 UTRECHT TIVOLIVREDENBURG 

DO 25 NOV 2021 AMSTERDAM MUZIEKGEBOUW 

VR 26 NOV 2021 AMSTERDAM MUZIEKGEBOUW 

DO 03 FEB 2022 DEN HAAG AMARE 

VR 04 FEB 2022 TILBURG THEATERS TILBURG 

ZO 06 FEB 2022 HELMOND SPEELHUIS 

DI 08 FEB 2022 GRONINGEN STADSSCHOUWBURG 

DO 10 FEB 2022 ARNHEM MUSIS 

ZO 13 MRT 2022 HAARLEM PHILHARMONIE 

 Over het Nederlands Blazers Ensemble:

Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) is een groep van ruim twintig topmusici die zo’n tachtig keer per jaar samenkomt om in binnen- en buitenland bijzondere programma’s te spelen. Gezamenlijke bezieling en honger naar avontuur drijft het NBE tot het maken van theatrale muziekprogramma’s die zelden onder één muzikale noemer te vangen zijn; het NBE combineert eigentijdse en oude muziek van alle soorten en maten die de zinnen en verbeelding prikkelt. Het NBE is altijd op zoek naar intrigerende samenwerkingen met musici uit andere culturen en spannende combinaties met andere disciplines. Met de vernieuwende programma’s, wil het NBE een groot publiek verrassen, boeien, ontroeren en prikkelen.

Foto: PR NBE.

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 14 NOV 2021 - 13:27
Laatste update: 18 NOV 2021 - 09:18