NBK 2022 wordt weer tweedaagse happening

NBK 2022 wordt weer tweedaagse happening

Het lijkt erop dat de brassbandsector de naweeën van de coronacrisis nagenoeg te boven is. Voor de Nederlandse Brassband Kampioenschappen, eind deze maand in Utrecht, hebben zich 41 brassbands aangemeld. Dat betekent ook dat de wedstrijd weer verdeeld over twee dagen kan plaatsvinden.

Het grootste aantal deelnemende bands is te vinden in de vierde divisie, waarin elf orkesten deelnemen. De eerste, tweede en derde divisie tellen ieder zeven deelnemers, terwijl in de afsluitende kampioensdivisie op zaterdagavond negen bands te beluisteren zijn. Voor voorzitter Pieter van Diepen alle reden om tevreden te zijn. “De editie van vorig jaar was een ongekende ‘coronahectiek’ met 31 bands op één dag. Gelukkig hebben we nu weer een volle bak, maar verdeeld over de traditionele vrijdag en zaterdag.”

Verheugd
Van Diepen is met name verheugd over het grote aantal deelnemers in de vierde divisie. “Echt ongekend na de enorme dip van afgelopen jaar met slechts twee bands. Na alle verhalen over een moeilijke opstart van deze bands na de coronaperiode hadden we dit niet verwacht.”

Verplichte werken
Ook de keuze van de verplichte werken is volgens Van Diepen mede debet aan de grote belangstelling voor de titelstrijd. “Met Argos van Stephan Hodel hebben we voor de vierde divisie een niet al te lang maar lekker klinkend en speelbaar werk. Dat stimuleert uiteraard ook de deelname. Daarnaast met Redbad van Jan de Haan een gloednieuw werk voor de kampioensdivisie. Voor de eerste divisie met James Cook - Circumnavigator van Gilbert Vinter een heerlijke oldtimer en voor de tweede en derde divisie met respectievelijk Sanctuary! van Daniel Hall en Albinus Variations van Etienne Crausaz zowel muzikaal als speeltechnisch uitdagende nieuwe werken voor de bovenkant van deze divisies.”

Ook wat publieke belangstelling betreft, beloven de NBK 2022 een succes te worden. Aan deelnemers- en fankaarten gingen al op ruim 2200 tickets over de toonbank. Voor het publiek is de kaartverkoop inmiddels opengesteld via www.enbk.nl. Van Diepen: “Mede met het oog op de dure tijd zijn wij blij dat we de toegangsprijs voor deze editie op hetzelfde niveau kunnen houden als de laatste jaren.”

De NBK 2022 worden vrijdag 28 oktober geopend met de 4e en 3e divisie. Op zaterdag 29 oktober zijn de 2e, 1e en kampioensdivisie te beluisteren.

Het volledige deelnemersveld ziet eruit als volgt:
Kampioensdivisie
Amsterdam Brass; Brass Band Limburg; Brass Band Schoonhoven A; De Wâldsang Buitenpost; Brassband Rijnmond; De Spijkerpakkenband Lippenhuizen; De Bazuin Oenkerk; Provinciale Brassband Groningen; Soli Brass Leeuwarden.

Eerste divisie
Brassband Amersfoort; Brassband Breukelen; Gloria Deï Gerkesklooster-Stroobos; Pro Rege Heerenveen; Excelsior Zalk; Kunst naar Kracht De Goorn; Oefening en Uitspanning Wijk en Aalburg.

Tweede divisie
Brass Band Schoonhoven B; Excelsior Ferwert; Looft den Heer; De Bazuin Oenkerk B;De Lofklank Ureterp; Gereformeerde Brassband Groningen; Martini brassband Groningen.

Derde divisie
Apollo Grou; Backum Brass Castricum; Heman Zuidwolde; Immanuël Uithuizermeeden; Kunst en Vriendschap Meeuwen; De Nije Bazún Britsum; Greidebrass Greidhoeke.

Vierde divisie
Alkmaar Brass; Bernlef Noardburgum; Brassband Opsterland; UDI Oosternijkerk; Concordia Wânswert; Blaast de Bazuin Oude- en Nieuwebildtdijk; Brassband Westersweach De Westereen/Kollumerzwaag; Felison Brass Velsen; Koperensemble De Wâldsang Buitenpost; Soli Deo Gloria De Tike; Soli Deo Gloria Rinsumageast.

Op de foto: Voorzitter Pieter van Diepen is verheugd over het grote aantal deelnemers in de lagere divisies.

Tekst en foto: Onze redactie

Gepubliceerd: 04 OKT 2022 - 19:05
Laatste update: 09 OKT 2022 - 12:32