Nederlands Studenten Orkest breekt lans voor gendergelijkheid

Nederlands Studenten Orkest breekt lans voor gendergelijkheid

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering aandacht voor de tournee Laat je horen! die het Nederlands Studenten Orkest in de maand februari langs twaalf concertzalen in Nederland en Duitsland brengt.

TEKST: ONZE REDACTIE - FOTO: VEERLE BASTIAANSSEN

Met het programma Laat je horen! breekt het Nederlands Studenten Orkest een lans voor meer gendergelijkheid in de klassiek muziek. Dit is namelijk niet altijd voor iedereen vanzelfsprekend. Zo hebben vrouwen binnen de klassieke muziek lange tijd een achtergestelde positie gehad. Orkesten, componisten, solisten en dirigenten werden eeuwenlang gedomineerd door mannen. Neem Alma en Gustav Mahler. Toen Gustav om Alma’s hand vroeg, verbood hij haar nog te componeren. Er kon volgens hem maar één componist in het huishouden zijn. Het Nederlands Studenten Orkest, waarin vrouwen in de meerderheid zijn, stelt dit thema met het programma Laat je horen! muzikaal aan de kaak. Met het werk Ein Glück Ohne Ruh laat het orkest Alma’s muziek wél horen. Het stuk is speciaal voor deze tournee gecomponeerd door Sílvia Lanao Aregay (1995, Spanje). In het werk zijn vier liederen van Alma opgenomen. Sopraan Lilian Farahani zal als solist de muziek van Alma Mahler ten gehore brengen. Als jonge vrouw kan zij zich vinden in het thema van het Nederlands Studenten Orkest: “Ik denk dat vrouwen tegenwoordig gewoon het podium moeten pakken. Zonder erover te praten. We horen er en we zijn er.” Lilian zong de afgelopen jaren op grote Nederlandse podia bij gezelschappen als De Nationale Opera en werkte samen met onder andere Het Concertgebouworkest.

MAHLER 5
Het Nederlands Studenten Orkest staat dit jaar onder leiding van Frans-Aert Burghgraef. De pasbenoemde chef-dirigent van de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ dirigeerde het NSO eenmaal eerder in een reeks COVID proof concerten rondom Wagner’s Der Ring Des Nibelungen. Na de pauze waagt het orkest zich aan de grootse Symfonie nr. 5 van Gustav Mahler. Deze symfonie, waarvoor een orkest van 90 muzikanten nodig is, staat bekend als één van de meest uitdagende uit het symfonisch repertoire.

NEGEN UUR PER DAG
Het Nederlands Studenten Orkest is een landelijk projectorkest vol ambitieuze studenten, die zich naast hun studie op hoog niveau bezighouden met klassieke muziek. Om dit ambitieuze programma in te studeren, sluit het orkest zichzelf de eerste tien dagen van februari op in het dorpje Someren in Brabant en repeteert het zo’n negen uur per dag. Aansluitend aan die intensieve repetitieperiode begint het NSO aan zijn concertreeks die het orkest langs twaalf steden in Nederland en Duitsland zal leiden. De wintertour eindigt op 25 februari in Het Concertgebouw in Amsterdam.

INFORMATIE
Laat je horen! door het Nederlands Studenten Orkest o.l.v. Frans-Aert Burghgraef m.m.v. Lilian Farahani | zaterdag 10 februari: Lambertuskerk Someren; maandag 12 februari: Stadsgehoorzaal Leiden; dinsdag 13 februari: TivoliVredenburg Utrecht; woensdag 14 februari: Philharmonie Essen (Duitsland); vrijdag 16 februari: Waldorfschule Münster (Duitsland); zondag 18 februari: De Oosterpoort Groningen; maandag 19 februari: Muziekgebouw Eindhoven; woensdag 21 februari: Muziekcentrum Enschede; donderdag 22 februari: Theater a/h Vrijthof Maastricht; vrijdag 23 februari: De Vereeniging Nijmegen; zaterdag 24 februari: De Doelen Rotterdam; zondag 25 februari: Het Concertgebouw Amsterdam | Kaarten: www.nso.nl  

Op de foto: Het Nederlands Studenten Orkest speelt komende maan in twaalf concertzalen in Nederland en Duitsland.

Wil je jouw concert of activiteit ook zo uitvoering belicht zien op het multimediale platform KNMO Klankwijzer? Informeer naar de mogelijkheden via redactie@klankwijzer.nl. 

Gepubliceerd: 03 FEB 2024 - 18:01
Laatste update: 07 FEB 2024 - 15:51