Nederlandse fanfares naar Vlaamse titelstrijd

Nederlandse fanfares naar Vlaamse titelstrijd

De Vlaamse muziekorganisatie VLAMO houdt zaterdag 9 en zondag 10 maart het VLAMO Open Fanfarekampioenschap. In cultureel centrum Zwaneberg in Heist-op-den-Berg komen 26 fanfares aan de start. Waaronder diverse Nederlandse orkesten.

TEKST: REDACTIE KLANKWIJZER - FOTO: FACEBOOK JOUSTER FANFARE ORKEST

In de superieure afdeling nemen de Friese fanfares Joost Wiersma uit Jistrum en Jouster Fanfare Orkest uit Joure het op tegen meervoudig WMC-kampioen Koninklijke Fanfare Kempenbloei uit Achel en Brass-aux-Saxes uit Westerlo, winnaar van de VLAMO Open in 2018. In de afdeling uitmuntendheid gaan Fanfare Weldoen door Vermaak uit Clinge en Muziekvereniging Voorne en Putten de strijd aan met zeven Belgische orkesten.

VERPLICHTE WERK
Het verplichte werk in de superieure afdeling is The Promised Continent van Nick Van Elsen. De componist beschrijft in vier opeenvolgende delen de gevoelens en gedachten van de vluchtelingen tijdens de Syrische burgeroorlog en de opmars van Islamitische Staat. De kandidaten in de afdeling uitmuntendheid zetten hun tanden in Ancient Tales van Kevin Houben, gebaseerd op sagen en legenden in en rondom het Limburgse dorpje Ell.

KEUZEPROGRAMMA
De orkesten in de superieure afdeling spelen verder nog een keuzeprogramma. Joost Wiersma, onder leiding van Ido Gerard Kempenaar, speelt Not before time (Philip Sparke), Tallahatchie Concert, deel 1 (Jacob ter Veldhuis) met solist Astrid Boeckel op altsaxofoon en Angelus Koraalvariaties (Eduard de Boer). Siemen Hoekstra leidt Jouster Fanfare Orkest door Elegy: Echoes of lives past (Philip Sparke) en The Days of Anger (Paul Lovatt-Cooper). De Belgische topfavoriet Kempenbloei Achel komt onder leiding van Ivan Meylemans voor de dag met A Farewell to Arms (Harrie Janssen), Les Rayons et les Ombres (Jelle Verstraeten) en A Brussels Requiem (Bert Appermont). De keuzewerken van Brass-aux-Saxes Westerlo, geleid door Jan Van Hove, zijn Rebirth of the Earth (Jef Neve) en Spirit of the Terra Nova (Tom Davoren). De deelnemers in de overige divisies spelen één keuzewerk. Voor Weldoen door Vermaak Clinge, met dirigent Richard Schroevers, is dat The Dark Side of the Moon (Paul Lovatt Cooper - arr. Luc Vertommen). Voorne en Putten, geleid door Dominique Capello, kiest voor Camelot (Stijn Aertgeerts). Juryleden zijn Jan de Haan, Steven Verhaert (België) en Marco Pütz (Luxemburg) in de hoogste afdelingen en Manu Mellaerts (België),Leon Vliex en Bert Appermont (België) in overige afdelingen.

INFORMATIE
Kijk voor informatie op www.vlamo.be/vlamo-open

Op de foto: Het Jouster Fanfare Orkest neemt het tijdens de VLAMO Open op tegen Belgische toporkesten.

Gepubliceerd: 03 MAA 2024 - 11:21