Nederlandse topharmonieën haken af voor Europees kampioenschap 2024

Nederlandse topharmonieën haken af voor Europees kampioenschap 2024

Nederland ontbreekt op de deelnemerslijst van de 4de editie van het European Championship for Wind Orchestras – het Europees kampioenschap voor harmonieorkesten – volgend jaar in Oslo (Noorwegen). De verenigingen haken voornamelijk af vanwege de hoge kosten van de reis.

De KNMO heeft alle harmonieorkesten die de afgelopen vijf jaar in de concertdivisie op concours zijn geweest benaderd om in Oslo deel te nemen. De meeste verenigingen hebben laten weten vanwege de hoge kosten af te zien van de uitnodiging. Een enkele vereniging heeft aangegeven dat deelname niet past in het programma.

Financiering
Met de trip naar de Noorse hoofdstad zijn bedragen van 60 tot 80 duizend euro gemoeid. “Verenigingen hebben serieus gezocht naar mogelijkheden om de financiering van de reis rond te krijgen”, zegt Johan Jansen, voorzitter van de KNMO-doelgroep Blaasmuziek. “Sommige verenigingen hebben er zelfs een ledenvergadering aan gewijd. Noorwegen is natuurlijk een duur land. Uiteindelijk hebben alle orkesten ons laten weten dat ze de financiële risico’s te groot vinden.”

Fondswerving
De KNMO draagt 1500 euro bij aan de deelname aan ECWO. De rest moeten de verenigingen zelf bijeen zien te krijgen met fondswerving, subsidiëring en sponsoring. Dat verenigingen uit Italië, België, Frankrijk en Duitsland kennelijk wel in staat zijn om de reis te betalen wijst erop dat het daar kennelijk makkelijker is om het financiële plaatje rond te krijgen.

Nederland (lees: de KNMO) is een van de grondleggers van het ECWO. De eerst editie van de tweejaarlijkse wedstrijd vond in 2016 plaats in TivoliVredenburg in Utrecht.

Voor de wedstrijd op zaterdag 25 mei 2024 in de beroemde Oslo Concert Hall (Oslo Konserthus) hebben negen orkesten ingeschreven. Dat zijn:
Cittadinia Band A. Cantiani uit Ronciglione, Italië
Concertband Maasmechelen, België
LandesJugendBlasorchester Rheinland-Pfalz, Duitsland
Musikkforeningen Nidarholm, Noorwegen, titelverdediger
Orchestre d'Harmonie de la Région Centre, Frankrijk
Rødovre Concert Band, Denemarken
Strusshamn Musikkforening, Noorwegen
Harmonieorkest van de Universiteit van Letland, Letland
Uppsala Blåsarsymfoniker, Zweden

Alle harmonieorkesten presenteren een eigen keuzeprogramma met onder andere het verplicht werk Dirty Dancing van de Noorse componist Torstein Aagard-Nilsen. De internationale jury bestaat uit Annick Villanueva (FR), Ole Kristian Ruud (NO) en Mark Heron (UK). De jury wordt geleid door de onafhankelijke, niet-stemgerechtigde voorzitter Jan van den Eijnden (NL).

Op de foto: In 2018 was de tweede editie van het ECWO in De Bodar in Brussel.

Foto©️: Joep Schellekens

Gepubliceerd: 16 NOV 2023 - 14:04
Laatste update: 16 NOV 2023 - 14:08