Nieuw bij Christina Concours: feedback via studievideo

Nieuw bij Christina Concours: feedback via studievideo

De inschrijving voor het Prinses Christina Klassiek Concours 2023 is gestart! Jonge muzikanten uit Nederland en Vlaanderen van 12 tot en met 19 jaar (zangers tot en met 21 jaar) zijn welkom om deel te nemen. Nieuw dit jaar is de mogelijkheid voor deelnemers om voorafgaand aan hun optreden tijdens het regioconcours vrijblijvend een studievideo in te sturen om zo alvast feedback te krijgen van de vakjury.

Deelnemers kunnen meedoen met een zelfgekozen muziekstuk uit elke stijlperiode binnen de brede klassieke muziek. Klassiek mag ruim opgevat worden, vergeet hierbij vooral niet te denken aan hedendaagse muziek en muziek van Vlaamse en Nederlandse componisten. Een optreden duurt maximaal tien minuten inclusief stemmen, opkomen en applaus.

Prijzen en meer
Er zijn mooie prijzen te winnen tijdens het Klassiek Concours, zoals masterclasses, solo-optredens, concertkaarten en nog veel meer. Iedere prijswinnaar mag daarnaast deelnemen aan de PCC Academy; een ontwikkelingstraject met workshops en bijzondere cross-overs die de cursisten op een speelse manier klaarstoomt voor de beroepspraktijk.

Studievideo
In 2023 is het voor het eerst mogelijk voor de deelnemers om vrijblijvend een studievideo in te sturen voorafgaand aan het optreden tijdens het regioconcours. Elk filmpje wordt door een jurylid met kennis van het betreffende instrument binnen maximaal 2 weken van schriftelijke feedback voorzien. Deze feedback kan de deelnemer gebruiken in de verdere voorbereiding op het regioconcours. De video is een eerlijke reflectie van het repetitieproces – het hoeft dus niet perfect! Spelen met begeleiding is niet nodig. Het insturen van deze studievideo is niet verplicht; het wel of niet insturen van de studievideo staat los van het selectieproces voor de regiofinale. Wel wordt er in elke regio een nieuwe prijs uitgereikt – de Ontwikkelingsprijs – aan de deelnemer die volgens de jury de grootste ontwikkeling heeft doorgemaakt tussen het uploaden van de studievideo en het optreden tijdens de regionale selecties. Kijk op de website wanneer de studievideo voor jouw regio binnen moet zijn.

Ook de deelnemerscategorieën zijn aangepast. Nieuw is dat in iedere leeftijdscategorie onderscheid wordt gemaakt tussen deelnemers die geen opleiding voor jong talent, vooropleiding voor een conservatorium of (bachelor- of master-)vakopleiding aan een conservatorium volgen en muzikanten die dit wel al doen.

Regioweekeinde
De regionale voorronden zijn:
Regio West 2: 27 en 28 januari: selecties in Muziekschool Fluxus, Zaandam; 29 januari: finale in Philharmonie Haarlem, Kleine Zaal.
Regio Noord: 3 en 4 februari: selecties in Conservatorium Groningen; 5 februari: finale in Conservatorium Groningen.
Regio West 1: 17 en 18 februari: selecties in Codarts Conservatorium Rotterdam; 19 februari: finale in De Doelen Rotterdam, Jurriaanse Zaal.
Regio Zuid 1: 3 en 4 maart: selecties in CHV Noordkade, Veghel; 5 maart: finale in CHV Noordkade, Veghel.
Regio Oost: 10 en 11 maart: selecties in Conservatorium Enschede; 12 maart: finale in Muziekcentrum Enschede.
Regio Zuid 2: 17 en 18 maart: selecties in Conservatorium Maastricht; 19 maart: finale in Theater aan het Vrijthof, Maastricht.

Nationale Halve Finale
1 april: Provinciehuis Zuid-Holland, Den Haag.

Nationale Finale
22 april: Concertzaal Amare, Den Haag.

Kijk voor meer informatie en inschrijven: https://christinaconcours.nl/concours/pcc-klassiek-2023 

 

Gepubliceerd: 11 OKT 2022 - 14:40
Laatste update: 13 OKT 2022 - 13:19