Nieuw concept New Years Brass een daverend succes

Nieuw concept New Years Brass een daverend succes

Twee jaar lang kon door corona het traditionele Nieuwjaarsconcert in de Meerpaal maar afgelopen zaterdag was het dan zo ver. Het nieuwjaarsconcert van Amor Musea, Harmonie Eendracht en Maris Sonores was een daverend succes.

Jeugd-/startersorkest
Dit jaar was het concert in een nieuw jasje gegoten. Onder de leiding van Martijn de Lange – Duijster opende Amor Musea het concert met het nummer A Talis Anthem. Daarna gaf een gecombineerd jeugd/startersorkest een blok popmuziek te horen met de nummers Happy, Counting Stars en Budapest. Voor veel van de starters was dit de eerste keer om een concert te geven in een grote zaal als de Meerpaal.

Jan Maat
Waar vorige edities elke vereniging apart hun stukken te gehore brachten werd nu één groot orkest gevormd. Dit jaar wisselde niet de orkesten maar wisselde de dirigenten en bleef het orkest zitten. Jan Maat, de dirigent van Harmonie Eendracht, beet voor het grote orkest de spits af. Onder zijn leiding werden Queen of the Dolomites, Ukrainischer Baurentanze en Mexicana gespeeld en werd enthousiast ontvangen door het publiek. Na dit optreden was het publiek toe aan rust en was het tijd voor pauze.

Willem-Jan Visser
Als tweede was Willem-Jan Visser van Maris Sonores aan de beurt en werd gestart met het koraal Vox Dilecti. Daarop volgend werd het stuk Egyptische Mars gespeeld van Johan Strauss jr., die natuurlijk niet kon missen op een nieuwjaarsconcert. Toen volgende een bijzonder stuk, The Flood. Dit stuk is speciaal voor het 55-jarig bestaan van Maris Sonores gecomponeerd. Maris Sonores heeft dit stuk in mei 2022, ook al na vertraging, voor het eerst uitgevoerd met veel gastmuzikanten. Dit keer werd het stuk gespeeld door 80 muzikanten wat het stuk een extra dimensie gaf.

Tineke Stuifzand / Martijn de Lange-Duijster
Als laatste stond Martijn de Lange-Duijster voor het gecombineerde orkest. Het concert werd afgesloten met weer een blokje popmuziek. Gestart werd met het thema van Games of Thrones. Blinding Lights but brass was het volgende stuk wat gespeeld werd. Bijzonder aan dit stuk was dat dit stuk gearrangeerd was door Menno van Dam, lid van Amor Musea. Als afsluitend stuk werd een Doe Maar Medley gespeeld wat ook op een groot applaus van het publiek kon rekenen.
De avond werd gepresenteerd door Tineke Stuifzand van 10voorjedag. Zij presenteerde de avond en vertelde waar de stukken over gingen en het publiek op kon letten. De verhalen die zij vertelde de presentatie die geprojecteerd werden gaven de avond een gouden glans.

Credits van de foto’s: ByWilco I Wilco Steeneveld
Tekst: New Years Brass

Gepubliceerd: 16 JAN 2023 - 08:11