Nieuw Gronings festival zoekt verbinding

Nieuw Gronings festival zoekt verbinding

Jippie! De blaasmuziek heeft er weer een festival bij. Tot twee keer toe was Covid-19 spelbreker, maar eindelijk kan Groningen Brass Experience uit de startblokken schieten. Van 9 tot en met 12 juni is de Oosterpoort in Groningen het epicentrum van een nieuw evenement dat inzet op verbinding tussen beginner en talent en amateur en professional. Met workshops, concerten en de vijfde editie van de Dutch Open Brass Championships (DOBC).

 

Groningen Brass Experience opent donderdag 9 juni met Help! Ik heb talent!, een educatief programma met workshops, een panelgesprek en concerten door verschillende ensembles. Vrijdag 10 juni krijgt Help! Ik heb talent! een vervolg en is er ’s avonds een concert van London Brass. Zaterdag 11 juni strijden 17 brassbands om de prijzen tijdens de Dutch Open Brass Band Championships. Het festival sluit zondag 12 juni met Ommelandconcerten op bijzondere locaties in de provincie Groningen.

Doorgaande lijn
Zonder vonk geen vuur is het opschrift van de eerste editie van Groningen Brass Experience. Een samenhangende serie muziekevenementen in een doorgaande lijn. Met SPOT/Oosterpoort, Prins Claus Conservatorium, Noord Nederlands Orkest, KULTUURLOKET, Muziekbond Groningen/Drenthe (MGD), Provinciale Brassband (PBG), Kunstraad en de gemeente Groningen als de belangrijkste partners. “Wat voor ogen staat is een kwalitatief hoogwaardig evenement, met een randprogramma waar aandacht is voor een doorlopende lijn op het gebied van oriëntatie, educatie en participatie”, leggen de initiatiefnemers in de speciale informatiebrochure uit.

Talentontwikkeling
Van alle mooie plannen kon door de coronamaatregelen vorig jaar alleen een uitgeklede onlineversie van de DOBC doorgaan. Maar dit jaar kan het programma op enkele aanpassingen na volledig uitgevoerd worden. Het educatieve programma focust dit jaar op talentontwikkeling en de begeleiding van talent. Volgend jaar is werving van nieuwe leden de inzet.

Het educatietraject Help! Ik heb talent! geeft antwoord op vragen zoals hoe ontwikkel je talent en hoe vind je daarbij passende begeleiding? Het programma richt zich op ensembles bestaande uit gevorderde amateurmuzikanten, conservatoriumstudenten, professionals en getalenteerde individuele muzikanten. Maar ook de ouders van getalenteerde leerlingen, docenten en begeleiders behoren tot de doelgroep. De diverse workshops staan onder leiding van coaches van het Prins Claus Conservatorium, het Noord Nederlands Orkest en leden van London Brass. Het programma en het afsluitende concert worden op 9 en 10 juni gehouden in het conservatorium.

Reputatie
Vrijdag 10 juni treedt London Brass op. Het ensemble is in 1986 voortgekomen uit het wereldberoemde Philip Jones Brass Ensemble. Het bestaat uit topmusici uit de Londense orkesten. Door de jaren heen heeft het ensemble een grote reputatie opgebouwd met kwalitatief hoogstaande optredens op wereldpodia waaronder de Royal Albert Hall, Carnegie Hall en de Elb Philharmonie. Hun traditionele kerstconcerten in Duitsland trekken al jarenlang volle zalen. Naast het standaardrepertoire heeft London Brass vooral veel nieuw repertoire opgenomen.

DBOC
Zaterdag 11 juni betreden zeventien brassbands uit Nederland, België en Duitsland het podium van de Oosterpoort tijdens de Dutch Open Brass Band Championships. Met de overgang van Drachten naar Groningen hoopt de organisatie haar ambities verder te kunnen uitbouwen. Bands mogen hun eigen programma samenstellen, wat in veel gevallen resulteert in compositieopdrachten waardoor nieuw repertoire ontstaat. Voor het door ontwikkelen van het internationale karakter van de Dutch Open is een internationaal juryteam noodzakelijk. De jury in de kampioensdivisie bestaat uit Angela Whelan (trompettiste Fine Arts Brass), Jan de Haan en Eirik Gjerdevik (tubaïst bij diverse Noorse orkesten en ensembles). De deelnemers in de eerste en tweede divisie worden beoordeeld door Matt Lewis (trombonist BBC Concert Orchestra), Oren Marshall (tubaïst London Brass) en Tijmen Botma.  

De volgende bands komen aan de start:

Kampioensdivisie: Amsterdam Brass; Brassband Buizingen (België); De Wâldsang Buitenpost; Brassband Rijnmond Rotterdam; De Bazuin Oenkerk A; Festival Brass Band Itegem (België); Provinciale Brassband Groningen; Soli Brass Leeuwarden.

Eerste divisie: Brassband Amersfoort; Brassband Breukelen; Cologne Concert Brass (Duitsland); Mercator Brass Band Kruibeke (België); Oefening en Uitspanning Wijk en Aalburg.

Tweede divisie: Constantijn Huygens Appingedam; Brassband Düren (Duitsland); Brassband Heman Zuidwolde; De Bazuin Oenkerk B; Martini Brassband Groningen.

Verbinding
De Ommelandconcerten op de slotdag (zondag 12 juni) staan in het teken van de verbinding met muziekverenigingen in de provincie. Deelnemers aan de DBOC verzorgen samen met lokale bands in de regio concerten en activiteiten op bijzondere locaties. De plaatselijke orkesten, die veelal in de lagere divisies uitkomen, krijgen hiermee een mooie kans om een optreden te verzorgen met topsolisten.

Kijk voor meer informatie en kaartverkoop: https://www.groningenbrass.com

Foto: London Brass is vrijdag 10 juni te bewonderen in Groningen.

 

Gepubliceerd: 24 MEI 2022 - 10:39