Nieuwe formule voor IJsselfestival

Nieuwe formule voor IJsselfestival

Het IJsselfestival wordt omgevormd tot het IJsseljeugdfestival. Muziekvereniging Excelsior Westenholte steekt het evenement na 21 jaar in een nieuw jasje. Het muzikaal treffen is voortaan volledig gericht op de jeugd. Excelsior wil deze doelgroep een platform bieden om zich op een plezierige manier muzikaal te kunnen meten met andere jeugd- en opleidingsorkesten. Vanaf 2019 biedt het festival geen podium meer aan volwassen-/seniorenorkesten.

De eerste editie is op zaterdag 8 juni in ontmoetingscentrum Het Anker. Het festival is bedoeld voor opleidings-, jeugd-, C- en B-orkesten. Het werken met een thema blijft een vast onderdeel van het programma. Dat is voor volgend jaar Dieren. Het uitwerken van dit thema is een verplicht onderdeel. Orkesten zullen hierop worden beoordeeld. Daarnaast zal er ook gekeken worden naar de totale presentatie.
Een nieuw element is het uitvoeren van een solowerk. Dit muziekstuk moet worden gespeeld door een lid uit het eigen orkest. Ook dit is een verplicht onderdeel. Het gehele programma mag maximaal 25 minuten duren. De jury beoordeelt de orkesten op het door henzelf samengesteld programma, inclusief presentatie en minimaal één solistisch werk. De jurering is in handen van componist Ivo Kouwenhoven.
Naast het beoordelen van het muzikale programma, wordt ook de uitbeelding van het thema in de beoordeling meegewogen. De dagprijs voor ‘het beste’ orkest bestaat uit een blijvend aandenken en een muzikaal vormgegeven wisselbeker waarop de naam van het winnende orkest wordt gegraveerd. Daarnaast wordt er een ‘originaliteitsprijs’ uitgereikt aan het orkest dat de mooiste, indrukwekkendste en meest creatieve interpretatie van het thema laat zien. Een apart samengestelde jury zal de beoordeling hiervan op zich nemen.
Aanmelden voor het IJsseljeugdfestival kan via ijsselfestival@excelsior-westenholte.nl. De inschrijving sluit op 31 januari 2019.

Gepubliceerd: 23 NOV 2018 - 11:55