Nieuwe uitgave van KNMO Klankwijzer Magazine met tal van onderwerpen

Nieuwe uitgave van KNMO Klankwijzer Magazine met tal van onderwerpen

Digitaal bladmuziek lenen. Via e-Musidesk kan het. Makkelijk én legaal. Is dit de toekomst van de bladmuziekuitleen? Ja, zeggen muzikant Lonneke Duineveld en componist en uitgever Carl Wittrock als ervaringsdeskundigen in de nieuwe uitgave van het magazine KNMO Klankwijzer.

Lonneke is lid van De Eendracht in Kolhorn, die e-Musidesk al een tijdje gebruikt. En ook componist en uitgever Carl Wittrock ziet de potentiële mogelijkheden van het digitale platform. Beiden delen in de nieuwe uitgave van Klankwijzer Magazine hun ervaringen met e-Musidesk.

De papieren uitgave valt deze week bij alle verenigingen, muziekscholen, conservatoria, bibliotheken en culturele beleidsmakers in de bus. Ook in deze editie weer tal van onderwerpen voor alle doelgroepen.

Herstelplan
De sectorondersteuners Luuk Mevis en Bjorn van Pruijssen schreven vorig jaar het herstelplan Muziek na de Stilte. In het juninummer van de printuitgave van KNMO Klankwijzer geven ze hun persoonlijke visie op dit rapport. Zij constateren onder meer dat de geografische locatie van een vereniging van grote invloed is op de hoeveelheid ondersteuning die een vereniging kan krijgen. De kern van hun betoog is dan ook om voor iedereen een gelijk speelveld te creëren.

Muziektheater
Op zoek naar een leuk vakantie-uitje? Er lopen deze zomer twee grote theatershows met blaasmuziek in de hoofdrol. De ene voorstelling heet Fanfare en de andere Harmonie. Fanfare is een eigentijdse bewerking van de gelijknamige film van Bert Haanstra en speelt zich af in Giethoorn. Het doldwaze muziektheaterstuk Harmonie verhaalt over het wel en wee van een muziekvereniging en wordt twaalf keer uitgevoerd in het Wilminktheater in Enschede. Je leest er alles over in het juninummer van KNMO Klankwijzer Magazine.

Simmer Akademy
Ook voor de jeugd is er deze zomer een leuk evenement: de Simmer Akademy 2023! Fulkaan, de Friese talentontwikkelaar voor jonge blazers, strijkers, slagwerkers en zangers, organiseert van 28 augustus tot 1 september in De Lawei in Drachten een supergaaf programma voor muzikanten van 12 tot 21 jaar. Aanmelden kan nog steeds. In het magazine van Klankwijzer lees je het volledige programma.

Docent/dirigent
Wat is een goede dirigent van een amateurorkest? In de HaFaBra- en SMP-sector wordt een dirigent sterk beoordeeld op prestatieve aspecten. Deze mentaliteit heeft grote impact op de aantrekkingskracht van het dirigentenberoep stelt Jan van den Eijnden, werkveldspecialist bij het LKCA. Volgens hem heeft de amateurmuzieksector veel meer behoefte aan een docent/dirigent.

Presentatie
À propos dirigenten. Dat vak kent vele aspecten. Naast een gedegen theoretische en praktische kennis zijn ook managementkwaliteiten vereist. Maar ook presentatie is een onderdeel van het vak. Klankwijzer volgde tijdens de dirigentenweek Entornos in het Limburgse Valkenburg een workshop waarin docent drama Henriette Walchelder een kleine veertig directiestudenten bewust maakte van hun houding op het podium.

Frisse Wind
De militaire muziek en de amateurmuzieksector zijn uit elkaar gegroeid. Superjammer, vinden de KNMO en de Stichting Nationale Taptoe. Ze gaan samenwerken om de mars- en showsector te versterken en te promoten. Een eerste stap is de actie Frisse Wind, die jonge SMP-muzikanten goedkope kaartjes voor de Nationale Taptoe 2023 in Ahoy Rotterdam biedt. Je leest er alles over in Klankwijzer Magazine.

Huismuziek
Het is nog volop zomer, maar voor je het weet komen de lange donkere dagen er weer aan. Het seizoen bij uitstek om je muzikale horizon te verbreden. Huismuziek - vereniging voor muziek en instrumentenbouw - heeft voor het nieuwe seizoen een ruim aanbod van cursussen voor blazers met onder andere wereldmuziek, klassieke muziek en improvisatie.

Music Unlimited
Een bruisende en groeiende vereniging midden in de samenleving waar mensen jong en oud, met en zonder beperkingen samen muziek maken of dansen, wie wil dat nu niet? Een plek waar veel vrijwilligers graag een steentje bijdragen aan verenigingsevenementen waar iedereen bij mag en kan zijn. Music Unlimited is op 1 maart van dit jaar formeel afgerond, maar gezien de vele positieve reacties heeft de KNMO besloten dit project voort te zetten met nieuwe partners.

Column
Als je 60 jaar muzikant bent, heb je wel wat meegemaakt. In een nieuwe column deelt tante Jet haar herkenbare verhalen. Een beetje humor, wat geschiedenis en een kritische noot, die nooit vals klinkt.

Rubrieken
In de vaste rubrieken legt jong talent Ruud Somers uit dat blaasmuziek niet saai hoeft te zijn en laat dirigent Inge Lage Venterink haar licht schijnen over de hedendaagse blaasmuziek. In de serie Verenigingsprofiel een portret van Slagwerkensemble Appingedam. KNMO Klankwijzer biedt jonge, aankomende componisten uit de blaas- en slagwerkmuziek een podium om zich aan een breed publiek voor te stellen. In deze aflevering is dat Hendrik De Boer.

Opgave
KNMO Klankwijzer Magazine 2023-2 valt deze week bij alle KNMO-verenigingen op de deurmat. Vraag ernaar bij je secretaris, contactpersoon of pr-functionaris. Of neem een persoonlijk abonnement. De kosten zijn 19,25 euro per jaar (4 uitgaven). Opgave via redactie@klankwijzer.nl 

Gepubliceerd: 20 JUN 2023 - 08:18
Laatste update: 21 JUN 2023 - 12:41