Nieuwjaarsconcerten in stad en land

Nieuwjaarsconcerten in stad en land

De maand januari staat grotendeels in het teken van de nieuwjaarsconcerten. Overal in het land luiden muziekverenigingen het nieuwe jaar 2023 muzikaal in. We lichten er een aantal uit.

Verrassende Ontmoetingen
De Brabantse concertserie Verrassende Ontmoetingen opent het nieuwe jaar met een concert van harmonieorkest L’ Echo des Montagnes uit Tilburg en Popkoor AkoorT. L’ Echo des Montagnes staat sinds 1999 onder leiding van Jack Otten en komt uit in de eerste divisie. Het zeventigkoppige orkest heeft een gevarieerd nieuwjaarsprogramma voorbereid met onder andere An der schönen blauen Donau van Johann Strauss, Bonaparte van Otto M. Schwarz en Festive Hymn van Johan de Meij. L’ Echo des Montagnes biedt tijdens concerten regelmatig jong talent uit de eigen gelederen de kans om zich de profileren. Tijdens het nieuwjaarsconcert is dat de jonge trombonist Stijn Pletzers. Hij soleert in het werk Brasilia van Robin Dewhurst.

Popkoor AkoorT, opgericht in 2010, heeft Tilburgse roots. Het gezelschap staat onder leiding van Koos van Eijk en wordt gecoacht door zangcoach Natasja ten Toom. Het koor viel de afgelopen jaren op tal van festivals in de prijzen. Popkoor AkoorT presenteert tijdens het nieuwjaarsconcert een onderscheidend en eigentijds repertoire van tijdloze popmuziek in hedendaagse arrangementen, zoals onder andere State of Independence, Wannabe that way en Sexy als ik dans.

Nieuwjaarsconcert Verrassende Ontmoetingen door L’ Echodes Montagnes Tilburg en Popkoor AkoorT | zaterdag 7 januari, 20.00 uur | Concertzaal Tilburg | Kaarten: Nieuwjaarsconcert - Verrassende Ontmoetingen | Evenementen | Schouwburg Concertzaal Tilburg of telefonisch via 013-5432220.

 

K&G terug in de concertzaal
De christelijke muziekvereniging Kunst en Genoegen (K&G) is na vele jaren weer terug in de Stadsgehoorzaal in Leiden met het nieuwjaarsconcert 2023. Tijdens een avondvullend programma treden Jong K&G, Show- and Marchingband K&G en podiumorkest K&G 3 voor het voetlicht met bestaand en nieuw repertoire. Liefhebbers van mars-, show- en amusementsmuziek worden op hun wenken bediend.
Jong K&G is een toonaangevend jeugdorkest met optredens in binnen- en buitenland. Het staat bekend om de kenmerkende ‘K&G-sound’, strakke exercitie en het hoge muzikale niveau. De muzikale leiding is in handen van René Leckie, Michel Lugtigheid en Bob van Kesteren. Michel Lugtigheid tekent ook voor de choreografie van de muzikale shows.
Podiumorkest K&G 3 is in de huidige samenstelling actief sinds 1 augustus 1994 en bestaat grotendeels uit leden die hun sporen hebben verdiend bij Jong K&G en vervolgens bij de Show- en Marchingband. K&G 3 kan daarom bogen op vele jaren muzikale ervaring. Het repertoire is divers: van musical-, film-, pop-, Latin- en dansmuziek tot ballads, koralen en klassieke muziek. De muziek voor K&G 3 wordt speciaal gearrangeerd en georkestreerd door onder andere René Leckie, en Dennis Hazenoot. Het orkest staat onder leiding van instructeur/dirigent René Leckie.
Wanneer de imposante Show- en Marchingband K&G voorbij marcheert, weten weinigen dat dit orkest, dat behoort tot de muzikale wereldtop, ooit is begonnen als een mondorgelclubje. De muziek voor de show- en marchingband wordt speciaal voor K&G geschreven en georkestreerd. Dat zorgt voor die kenmerkende ‘K&G-sound’. Het repertoire bestaat uit stevige marsen, maar ook uit eigentijdse popmuziek. Het instructieteam bestaat uit René Leckie, Jeroen Bron en Martijn Vogelaar. Rik Boelee tekent voor de choreografie van de muzikale shows.

K&G Nieuwjaarsconcert | zaterdag 14 januari, 20.00 uur | Stadsgehoorzaal Leiden | https://leidseschouwburg-stadsgehoorzaal.nl/voorstelling/kg-nieuwjaarsconcert-kg-2022/ 

 

Pieter Aafjes met luchtacrobaat
Na een afwezigheid van negen jaar verzorgt de Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes onder leiding van Arjan Gaasbeek op zaterdag 14 januari het 35e nieuwjaarsconcert in de sporthal Parijsch. Voor de muziekvereniging uit Culemborg is dit de opmaat voor de viering van het 135-jarig bestaan. Tijdens het concert wordt het concourswerk Rapsodia Hernandiana uit het ballet Imaginario para Miguel Hernandez van Santiago Quinto Serna uitgevoerd met luchtacrobatiek. Ook het Weense karakter van het nieuwjaarsconcert komt voorbij met onder andere Een Morgen, Middag en Avond in Wenen van Suppé, de wals Gold und Silber van Lehar en een blokje met muziek van Strauss. De presentatie is in handen van Rob van Tuil en de technische realisatie wordt verzorgd door SLR.

Nieuwjaarsconcert Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes Culemborg | zaterdag 14 januari, 20.00 uur | sporthal Parijsch Culemborg | Kaarten: https://www.pieteraafjes.nl/kaarten/ 


Op de foto: De christelijke muziekvereniging Kunst en Genoegen (K&G) is nu eens een keer niet in de openlucht maar in de concertzaal te bewonderen.

FOTO©️: Jordy Kortekaas (K&G)

Gepubliceerd: 03 JAN 2023 - 19:19
Laatste update: 06 JAN 2023 - 15:58