Nij Talint-concept werkt ook voor slagwerkers

Nij Talint-concept werkt ook voor slagwerkers

Goed nieuws voor mensen die altijd al eens graag achter een vette drumkit hebben willen zitten, maar er in jongere jaren nooit aan toe zijn gekomen. Na het Nij Talint Orkest voor blazers is er nu ook een vergelijkbaar concept voor slagwerkers. Het Nij Talint Slagwerkorkest biedt mensen met nul muziekervaring de kans om in tien weken tijd verschillende slagwerkinstrumenten te leren bespelen.

Het succes van de Nij Talint Orkesten (Nieuw Talent Orkesten) heeft inmiddels alle uithoeken van het land bereikt. De formule waarbij volwassenen zonder enige ervaring binnen tien weken een instrument leren bespelen, wordt niet alleen door verenigingen uit de lagere regionen in huis gehaald. Zelfs orkesten uit de concertdivisie hebben de meerwaarde van dit concept inmiddels ontdekt. Overal schieten de Nieuw Talent Orkesten - of hoe ze in het lokale dialect ook mogen heten - als paddenstoelen uit de grond.

SCHOT IN DE ROOS
Als het enthousiasme voor blaasinstrumenten zo groot is, zal er dan ook zoveel belangstelling zijn om slagwerkinstrumenten te leren bespelen, vroeg initiatiefnemer Guus Pieksma (zelf professioneel slagwerker) zich af. En ja hoor, als de eerste tekenen niet bedriegen is ook het Nij Talint Slagwerkorkest een schot in de roos. In het Brabantse Diessen sloegen negen muziekverenigingen de handen ineen voor de oprichting van het Nieuw Talent Slagwerkorkest De Kempen. Maar liefst zestig deelnemers meldden zich aan. De verenigingen zorgden voor de instrumenten en voor muzikanten om de laatbloeiers, zij-instromers, herintreders of spijtoptanten bij hun eerste muzikale stappen te ondersteunen.

ZELFDE PRINCIPE
Inmiddels staan er al meer projecten op stapel. Deelnemers kunnen kiezen uit onder andere drumstel, pauken, grote trom, kleine trom, bongo’s, marimba, xylofoon, klokkenspel en bekkens. “Nij Talint Slagwerkorkest hebben we ontwikkeld naar het voorbeeld van Nij Talint Orkest”, vertelt Pieksma. “Het principe is hetzelfde: zonder muzikale ervaring een slagwerkinstrument leren bespelen én samen muziek maken. Je mag fouten maken en zoveel vragen als je wilt. Plezier voorop. Muziek is ontspanning en daarom is de pauze net zo belangrijk als de repetitie.”

CONCEPT
Nij Talint Slagwerkorkest is een compleet concept, bestaande uit een wervingspakket, lesmethode en online oefenmateriaal. Wil je als muziekvereniging of slagwerkgroep een Nij Talint Slagwerkorkest beginnen? Kijk op www.mearmeimuzyk.nl voor meer informatie of neem contact op met annewiep@mearmeimuzyk.nl en vraag naar de mogelijkheden.

Op de foto: Ook bij het Nij Talint Slagwerkorkest staat plezier in muziek maken voorop.

TEKST: ONZE REDACTIE - FOTO: ANNEWIEP BLOEM

Gepubliceerd: 05 APR 2023 - 09:14