NNJO geeft meesters in de dop een podium

NNJO geeft meesters in de dop een podium

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering aandacht voor het concert Myths waarin het Noord Nederlands Jeugd Orkest naast een door de wol geverfde componist ook aanstormende talenten een kans krijgen.

Het Noord Nederlands Jeugd Orkest (NNJO) geeft zaterdag 20 mei in De Tamboer in Hoogeveen meesters in de dop een podium om hun composities ten gehore te brengen. Tijdens het concert met de titel Myths speelt het NNJO vijf stukken over uiteenlopende mythes. Vier van deze stukken zijn geschreven door jonge, talentvolle componisten, die aan het begin van hun carrière staan. Het NNJO voert tijdens Myths het publiek mee naar oude kastelen, mysterieuze landschappen, de wereld van hobbits en de strijd tussen het goede en het kwade.

Legende
Van de hand van Arend Gerds klinkt Between light and Dark. Het werk is geïnspireerd op de (vroege) barokopera L’Orfeo, gecomponeerd door Claudio Monteverdi. L’Orfeo vertelt het verhaal van de Griekse legende Orpheus en zijn poging om zijn overleden bruid Eurydice terug te brengen naar de wereld van de levenden. De compositie bevat enkele muzikale citaten uit L’Orfeo. Andere (vanwege het libretto van de opera) gerelateerde onderwerpen komen voort uit oud Griekse muziek en het verhaal van de opera zelf.

Heiligverklaring
Het NNJO speelt verder Saint Lambert van componist Gert Jan Kroon. Het werk is geschreven in opdracht van de christelijke muziekvereniging Jeduthun uit Oldemarkt voor hun 110-jarig jubileum in 2015. Het stuk is gebaseerd op de legende van Sint Lambertus die in de zevende eeuw werd benoemd tot bisschop van Maastricht. Hij werd verbannen naar het klooster van Stavelot, waar hij weer en sneeuw trotseert en bidt. Deze daad leidt uiteindelijk tot zijn heiligverklaring. In het derde deel is het Hemelvaartsdag in Oldemarkt, waar de Lambertusmarkt plaatsvindt.

Fort
Fort Galleon van de Nederlandse componist Tae Hyung Ruisch vertelt het verhaal van de strijd tussen keizer Julius Engaltio en koning Markus Wulfreon om het grootste fort dat ooit bestaan heeft. Geïnspireerd door The Planets van Gustav Holst probeert de componist het publiek het gevoel te geven dat ze midden in de strijd om de vesting zitten. Lang geleden besloot keizer Julius Engaltio om het fort, verscholen in de hoge bergen van Maragoth, aan te vallen. Een uitdaging die nog geen enkele leger voor elkaar heeft gekregen. Met meer dan dertigduizend man zet keizer Engaltio allerlei gevechtsstrategieën in om de vesting neer te halen.

ZON
Een tournee met het Zomer Orkest Nederland (ZON) inspireerde componist Tjeerd Nijhof tot het werk Tunnel Vision. Het symboliseert de flow waarin je als muzikant van het ZON terechtkomt tijdens de twee weken durende concertreis door Nederland. Het gevoel dat je je als lid van het ZON even afsluit van de rest van de wereld wordt zowel op abstracte als concrete wijze vormgegeven.

Het vijfde stuk, van de hand van een gevierd componist, is The Lord of the Rings Symphony van Johan de Meij. Zijn wereldberoemde eerste symfonie behoeft geen verdere uitleg.

Het Noord Nederlands Jeugd Orkest is opgericht in 2008 door een groep muzikale vrienden en bestaat uit jonge, ambitieuze muzikanten uit de provincies Overijssel, Drenthe, Groningen en Friesland. Behalve spraakmakende concerten en video- en audio-opnames, maakt het orkest regelmatig tournees naar het buitenland. Het NNJO bestaan momenteel uit ongeveer 70 muzikanten.

Myths door het Noord Nederlands Jeugd Orkest o.l.v. Erik Janssen | zaterdag 20 mei, 20.00 uur | De Tamboer Hoogeveen | kaarten: https://detamboer.nl/programma 

Tekst: Onze redactie - Foto: Facebook NNJO

Gepubliceerd: 16 MEI 2023 - 20:08