Nostalgie viert hoogtij in Als de dag van toen

Nostalgie viert hoogtij in Als de dag van toen

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering aandacht voor de voorstelling Als de dag van toen door diverse samenwerkende verenigingen uit de Midden-Limburgse dorpen Kelpen-Oler, Hunsel en Ell.

Samen zijn ze goed voor ongeveer 3500 inwoners. Toch komen de dorpjes Kelpen-Oler, Hunsel en Ell regelmatig met verrassende initiatieven voor de dag om de saamhorigheid te versterken. De muzikale theatervoorstelling Als de dag van toen is daar een voorbeeld van. “Het idee om vanuit muziekvereniging St. Liduina Kelpen-Oler samen met fanfare St. Cecilia Hunsel te gaan samenwerken, ontstond begin 2019”, legt Tim Schmitz, secretaris van St. Liduina, uit. “Onze muziekcommissie merkte op dat de hiaten in de bezetting van de beide verenigingen opgeheven zouden kunnen worden door samen te werken. Daaruit ontstond het idee om samen een bevrijdingsconcert te organiseren. Precies 75 jaar nadat Kelpen-Oler en Hunsel rond het kanaal Wessem-Nederweert een frontgebied vormden met grote menselijke en materiële verliezen tot gevolg.”

Het theaterconcert Modder, Mist en Helder Licht was het resultaat van deze samenwerking. De gezamenlijke productie beschreef hoe de Belgische Brigade Piron en Engelse troepen eind 1944 na maandenlange belegering een doorbraak wisten te forceren over het kanaal Wessem-Nederweert. De felle strijd kostte de nodige levens waarbij onder andere boerderijen, de slechts acht jaar oude Liduina-kerk van Kelpen-Oler en twee windmolens volledig werden verwoest. Persoonlijke verhalen, opgetekend uit de dagboeken en vanuit getuigenissen van inwoners vormden de leidraad voor deze eerste gezamenlijke productie. De fanfares van Kelpen-Oler en Hunsel, koor Join Us uit Ell en diverse solisten beeldden, ondersteund met audiovisuele effecten (onder andere beelden van het Polygoon-journaal), uit hoe de mensen aan weerszijden van het kanaal weer letterlijk met elkaar in verbinding kwamen en samen de bevrijding van de onderdrukkers inluidden.

Vervolg
Als de dag van toen is een vervolg op deze voorstelling. Het gaat verder waar het bevrijdingsconcert uit 2019 geëindigd is. De periode van wederopbouw na de oorlog en de grote gebeurtenissen tot 1975 vormen de rode draad van het nieuwe spektakelstuk. Schmitz: “Het muzikale verhaal bestrijkt de periode 1945-1975, de periode van wederopbouw en ontluikende welvaart na de Tweede Wereldoorlog. Het wordt uitgebeeld aan de hand van negen thema’s met telkens één of twee bijpassende muziekwerken. Van Nieuwe Nederlanders uit Oost-Indië, via de watersnoodramp, de opkomst van de televisie, de koude oorlog, de mijnsluitingen, de maanlanding, de opkomst van nieuwe huishoudelijke apparaten tot het ontstaan van de provo-, nozem- en hippiebeweging zijn verpakt in muziek van die tijd: van songfestivalwinnaars via de Beatles naar Queen, etc. Humor, visuele verrassingen, boeiende vertellingen, pakkende muziek en zang, feest van herkenning, spanning en emotie zijn de hoofdingrediënten van de voorstelling.”

De theatervoorstelling Als de dag van toen is te zien op vrijdag 15 en zaterdag 16 juli in de Ellenhof in Ell. Uitvoerenden zijn muziekvereniging St. Liduina Kelpen-Oler, fanfare St. Cecilia Hunsel en zangkoor Join Us Ell. De muzikale leiding is in handen van Jan Koolen (St. Liduina) en Joep Schrader (St. Caecilia). Leon Nelissen tekent voor de regie.

Muziektheatervoorstelling Als de dag van toen | vrijdag 15 en zaterdag 16 juli | 20.00 uur | Ellenhof Ell | Muziekvereniging St. Liduina Kelpen-Oler, fanfare St Cecilia Hunsel en zangkoor Join Us Ell | Kaarten: www.l-event.nl

Foto: Drie jaar na hun eerste gezamenlijke productie presenteren de fanfares van Kelpen-Oler en Hunsel een nieuwe publieksvoorstelling.

Gepubliceerd: 21 JUN 2022 - 16:00