Nu al 12 miljoen schade voor culturele verenigingen

Nu al 12 miljoen schade voor culturele verenigingen

De eerste schade als gevolg van de coronacrisis voor culturele verenigingen, zoals muziekverenigingen en koren, is naar verwachting nu al minimaal 12 miljoen euro. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie die de afgelopen week is gehouden door KNMO, Koornetwerk Nederland, Raad van 12 en LKCA.

Bij het invullen van de vragenlijst was nog niet bekend dat het verbod op evenementen verlengd zou worden tot 1 juni. Daardoor is de verwachting dat de schade voor de verenigingen veel verder oploopt omdat nu ook de talloze passieconcerten en activiteiten rond 75 jaar vrijheid niet doorgaan.

Ruim 5000 mensen, waarvan het overgrote deel verenigingsbestuurders, hebben in vier dagen de vragenlijst ingevuld. De inventarisatie wordt aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gepresenteerd. Doel is om te kijken of de voorgenomen ondersteuningsmaatregelen voor de cultuursector toereikend zijn, of dat er bijstellingen nodig zijn.

Amateurkunstverenigingen en andere initiatieven hebben massaal uitvoer gegeven aan de maatregelen van het kabinet tegen het coronavirus. Alle verenigingen hebben hun repetities, lessen, concerten en evenementen stopgezet. Dit heeft directe gevolgen voor een grote groep artistiek begeleiders en docenten. Een deel kan worden doorbetaald, een ander deel niet. Op dit moment lijdt meer dan de helft van de verenigingen schade.

De totale kosten voor de amateursector liggen echter nog veel hoger, aangezien de verenigingen maar een deel zijn van de amateurkunstsector. Veel zangers, musici en andere beoefenaars verenigen zich via stichtingen, projectmatige initiatieven of in informele verbanden. Daar komt bovendien de inkomstenderving voor artistieke professionals, docenten en ondernemingen in de amateursector bij alsmede het annuleren van festivals, evenementen en competities.

In de komende week kijken we samen met partners verder naar de uitkomsten van de inventarisatie. Via onze website houden we u op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en duiding.

Foto: Nationaal Comité 4-5 mei 

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 25 MAA 2020 - 16:19
Laatste update: 25 MAA 2020 - 17:25