Nu al streep door ONFK 2021

Nu al streep door ONFK 2021

De organisatie van de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen (ONFK) heeft besloten de ONFK 2021 al op voorhand van de kalender te halen. Behalve dat het moeilijk is om financiering te vinden voor een evenement dat bij voorbaat op losse schroeven staat, komt met de huidige vooruitzichten ook de voorbereiding van de deelnemers in de knel.

De ONFK 2021 zouden gehouden worden op 9 en 10 april 2021 in De Lawei in Drachten. Voorzitter Arjen Steur legt uit dat voor het bestuur verschillende factoren aanleiding zijn geweest om het kampioenschap te schrappen. Een belangrijk aspect is dat de financiering onder de huidige omstandigheden moeilijk is rond te krijgen. "Om het evenement te kunnen financieren, moeten voor 1 december de subsidiestromen op gang komen”, legt Steur uit. “Maar dan moet je sponsoren en subsidieverstrekkers wel het perspectief kunnen bieden dat we ook daadwerkelijk iets op touw gaan zetten. Het is op dit moment heel lastig om dat te kunnen garanderen. We kunnen niet in de toekomst kijken.”

Een tweede argument is dat de verenigingen vrezen dat er te weinig tijd overblijft om zich goed te kunnen voorbereiden. Steur: “Er bereiken ons geluiden van orkesten die aangeven dat ze zich weliswaar hebben aangemeld, maar dat ze deelname niet zien zitten als ze pas vanaf 1 januari weer mogen gaan repeteren. Daar komt bij dat een aantal orkesten door het gebrek aan repetities de afgelopen maanden te maken heeft met een behoorlijk daling van het niveau. Stilstand is achteruitgang.”

Mocht de situatie rond corona in januari dusdanig verbeterd zijn dat organisatie van activiteiten weer mogelijk is, dan overweegt het bestuur in de vorm van een kleinschaliger evenement alsnog impulsen te kunnen geven aan de sector. “De hele situatie baart ons veel zorgen. Het doet ons fanfarehart heel erg zeer om deze beslissing te moeten nemen”, aldus Steur.

De voor 2021 reeds geselecteerde werken, waaronder een compositieopdracht voor de vijfde divisie aan Jacob de Haan, worden doorgeschoven naar 2022.

Tekst: Frank Vergoossen – Foto: FV Media Producties

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 02 NOV 2020 - 19:46
Laatste update: 02 NOV 2020 - 19:59