Ode aan bevrijders na twee jaar uitstel actueler dan ooit

Ode aan bevrijders na twee jaar uitstel actueler dan ooit

Voor de herdenking van 75 jaar bevrijding in 2020 schreef componist Jan Bosveld in opdracht van muziekvereniging Cadenza uit Twello en de Muziekbond Gelderland-Flevoland (MBGF) het werk Honor to the Liberators. Hoewel de officiële première vanwege corona twee jaar moest worden uitgesteld, is het werk actueler dan ooit. Het herdenkingsconcert Voorst Viert Vrijheid op zondag 1 mei staat deels ook in het teken van de oorlog in Oekraïne.

Jan Bosveld gebruikt in de compositie Honor to the Liberators de volksliederen van onze bevrijders als basis. Het Canadese, Amerikaanse, Engelse en Poolse volkslied zijn op vernuftige wijze verweven tot een karaktervolle compositie. Tussendoor steken de begintonen van het Wilhelmus de kop op. Het idee hierachter is dat het Wilhelmus nog steeds gezongen en gespeeld kan worden dankzij onze bevrijders. Aan het eind van het werk klinkt het hele Wilhelmus met daarin fragmenten van alle volksliederen als statig slot.

Gratis
Het stuk werd mogelijk gemaakt door samenwerking met de Muziekbond Gelderland Flevoland. Ook de provincie Gelderland stelde subsidie beschikbaar om het project te bekostigen. De initiatiefnemers stelden het werk destijds gratis beschikbaar voor alle MBGF-verenigingen en voor een symbolisch bedrag ook aan andere orkesten. Daarvan is massaal gebruik gemaakt. “Het werk is door meer dan 250 verenigingen gedownload”, zegt Mark Debets, namens de organisatie. “We zijn er trots op dat het stuk zoveel keren besteld is. Daardoor zal het de komende twintig jaar bij vele herdenkingen in het land gespeeld gaan worden. Door het uitstel hebben we mogelijk niet meer de primeur. Maar door als vereniging bij te dragen aan vernieuwing van het repertoire, laat je zien dat je relevant bent. We hopen hiermee de blaasmuziek een stukje beter op de kaart te zetten.”

Programma
Voorst Viert Vrijheid neemt de bezoeker mee door drie periodes: de donkere dagen van de oorlog, de hoop tijdens de bevrijding en tot de slot de vrijheid. Een verteller en muziek vormen de rode draad in het programma. De muziek komt van Edge en Cadenza met werken als Anne Frank, Remembrance day, een Radio Oranje medley en natuurlijk We’ll meet again. Vrijheid lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Dat blijkt wel uit de indrukwekkende verhalen die te horen zullen zijn van vluchtelingen uit Joegoslavië en Syrië. De zorgwekkende situatie in Oekraïne is nog actueler.

Gift
Cadenza heeft besloten geen entreeprijs te vragen. Bezoekers kunnen nu voorafgaand aan het concert een vrije gift doen voor Giro 555 t.b.v. Oekraïne. Het bevrijdingsconcert start op zondag 1 mei om 14.30 uur in sporthal Jachtlust in Twello.
Gratis tickets reserveren kan via https://www.cadenzatwello.nl/voorst-viert-vrijheid.
Aan je bestelling kun je ook een gift aan Giro 555 toevoegen.

Gepubliceerd: 26 APR 2022 - 14:25