Ode aan de luidruchtige stad

Ode aan de luidruchtige stad

Utrecht is luid. De stad is nooit stil. Zelfs de stilte is geluid. In de voorstelling Ode aan de luidruchtige stad worden composities, soundscapes en elektronische effecten en technieken van studenten Muziek & Technologie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) vervlochten met blaasmuziekrepertoire van het Zuilens Fanfare Corps. Het resultaat is een levendige voorstelling met als inspiratie een voor velen herkenbaar thema: de luidruchtige stad.

FOTO: AANLEVERING ZFC

Xena Derks is een interactief componist met interesse in uitdagende muzikale concepten. Vreemde ritmes en tonaliteit zijn haar niet vreemd. Daarboven vertelt haar muziek altijd een verhaal waarvan het verloop ingevuld wordt door de interpretatie van het publiek. Over haar bijdrage aan Ode aan de luidruchtige stad zegt ze: “In een turbulente wereld is de stad een indicatie van het maatschappelijk klimaat. Als een machine die dag in dag uit draait, met de bevolking als de tandwielen die het mechanisme voortdrijven. Recent hebben we echter aan den lijve ondervonden wat er gebeurt wanneer die machine stil komt te liggen of zelfs overtoeren begint te draaien als resultaat van sociale onrust. Mijn stuk verkent de stad als machine en de verschillende staten waarin die machine kan verkeren.”

SPECIALISME
Zoals Xena dragen nog zeven studenten van de HKU, ieder vanuit hun eigen specialisme, bij aan de nieuwste productie van het Zuilens Fanfare Corps. De enige fanfare in de stad Utrecht voert regelmatig maatschappelijk relevante en eigentijdse projecten uit die een breed Utrechts publiek aanspreken. Door samen te werken met verschillende partners uit het culturele veld komen steeds opnieuw bijzondere artistieke combinaties tot stand. Eerdere successen waren Wie was de Winter? (2018), Selma: een muzikale reis van Turkije tot Zuilen (2019), Zucht van Zuilen (2020), Onzichtbare Domtoren (2021) en Waar Zijn (2023). En nu dus Ode aan de luidruchtige stad, een cross-overproject met composities vol met elektronische effecten elkaar afwisselen met fanfarewerken zoals De Tijd van Jan de Haan, de mars Centaur van Derek Broadbent, Elegy (from Harrison's Dream) van Peter Graham, het swingende Brassman’s Holiday van Mario Ruiz Armengol en de popsong All Night Long van Lionel Richie.

Praktisch
Ode aan de luidruchtige stad door het Zuilens Fanfare Corps o.l.v. Martin Wernsen en studenten van de HKU | zaterdag 20 april, 19.30 uur en zondag 21 april, 11.30 en 14.30 uur | Bibliotheek Neude Utrecht | Kaarten klik HIER.

Foto: Het Zuilens Fanfare Corps heeft een reputatie opgebouwd als het gaat om maatschappelijk relevante en eigentijdse projecten.

Wil je jouw concert of activiteit ook zo uitvoering belicht zien op het multimediale platform KNMO Klankwijzer? Informeer naar de mogelijkheden via redactie@klankwijzer.nl.

Gepubliceerd: 16 APR 2024 - 15:12
Laatste update: 18 APR 2024 - 08:19