Ode uit het noorden voor Rob Goorhuis

Ode uit het noorden voor Rob Goorhuis

Zaterdag 1 december (20.00 uur) wordt componist Rob Goorhuis in het zonnetje gezet tijdens een bijzonder concert in de Flambou te Surhuisterveen. Het is dan veertig jaar geleden dat zijn eerste compositie Concertino voor Fanfare het levenslicht zag.

Dirigenten Ido Gerard Kempenaar, Andries de Haan en Bienze IJlstra wilden dit componeerjubileum niet ongemerkt voorbij laten gaan en hebben samen met uitgever AM Music de handen ineengeslagen voor een groots concert. Er is voor deze gelegenheid een speciaal fanfareorkest samengesteld, bestaande uit muzikanten afkomstig van diverse toonaangevende muziekverenigingen. Dit orkest zal een muzikale bloemlezing verzorgen van zijn oeuvre tot nog toe.

In 1977 gaf het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest onder leiding van Piebe Bakker de wereldpremière van Concertino voor Fanfare wat achteraf een doorbraak en noodzakelijke vernieuwing in het fanfarerepertoire betekende. Het debuutwerk ontbreekt niet tijdens het tribute concert. Andere werken zijn Pamietamy en Aedificare Arte Est maar ook de ‘lichte’ kant van Goorhuis zal worden belicht met de marsen On Wings of Liberty en Swietbek. De veelzijdigheid van de jubilerende componist blijkt ook uit het werk Prayer and Answer voor bugelchoir.

Tijdens het jubileumconcert voor Rob Goorhuis gaat zijn werk Drieluik voor althobo en orgel in première. Soliste is alt-hoboïste Nynke Jaarsma. Opdrachtgever van dit werk is Durk Lautenbach. Hij is de dirigent van het ad hocorkest voor dit tribute concert en tevens echtgenoot van de soliste. Lautenbach schonk zijn vrouw het werk als verjaardagscadeau.

Informatie: postbus@ammusic.nl

Gepubliceerd: 24 NOV 2018 - 17:01
Laatste update: 24 NOV 2018 - 17:14