Onderscheiding voor dirigent Leon Vliex

Onderscheiding voor dirigent Leon Vliex

Zaterdag 15 oktober heeft Fanfareorkest Excelsior IJsselstein een feestelijke avond beleefd vanwege het 115-jarig bestaan. De titel van dit concert was een “Verrassende avond vol fanfaremuziek”. En een verrassing was het zeker voor onze dirigent Leon Vliex! Hij ontving namelijk uit handen van wethouder Mark Foekema het ‘IJsselsteins Compliment’. Een bijzondere onderscheiding vanuit de gemeente voor zijn muzikale bijdrage in IJsselstein.

Dit jaar is het precies 25 jaar geleden dat Leon als invallend dirigent te hulp schoot vlak voor het 90-jarig jubileum. Vrij onverwacht werd het orkest geconfronteerd met het vertrek van de toenmalige dirigent.

Er werd met spoed gezocht naar een oplossing. Vanuit de vriendenkring van één van de leden kwam de naam van Leon naar voren en gelukkig was hij bereid dit feestelijke concert voor zijn rekening te nemen.

Het concert werd een groot succes en zoals u zult begrijpen, is Leon daarna niet meer vertrokken. We zijn nu 25 jaar verder en kunnen nog steeds zeggen dat zowel het orkest als dirigent nog altijd blij zijn met deze beslissing.

Met Leon op de bok heeft Excelsior veel mooie momenten kunnen beleven.
Hoogtepunten zijn het “Gala van de Eeuw-concert” bij het 100-jarig bestaan en “a Jubilee Night on the Town” bij het 110-jarig bestaan van Excelsior. Verder heeft Leon met de vereniging alleen maar mooie resultaten behaald tijdens festivals en concertwedstrijden.

Naast dirigent is Leon ook een zeer succesvol componist en schrijft hij diverse werken voor harmonie en fanfare. Zijn composities worden gespeeld in binnen- en buitenland en worden zelfs gebruikt voor kampioenschappen van de landelijke muziekfederaties.

Een groot succes van Leon is zijn prachtige werk “Fulco de Minstreel” welke hij voor Excelsior gecomponeerd heeft ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de vereniging. Leon heeft de legende van Fulco en daarmee IJsselstein bij een groot publiek in de Nederlandse fanfare- en harmoniewereld bekend gemaakt.

 Maar Leon is voor Excelsior altijd veel meer dan alleen dirigent geweest. Hij is er niet alleen tijdens de wekelijkse repetitie-avond maar denkt en doet mee met het hele reilen en zeilen van de vereniging. Zo heeft hij zich jarenlang als dirigent over het Leerlingenorkest ontfermd, is voorzitter van de muziekcommissie, en heeft zelfs middels zijn eigen vrouw en kinderen de vereniging aan vier nieuwe leden geholpen.

Wethouder Foekema vindt het daarom een eer om Leon te verrassen met deze gemeentelijke onderscheiding. Voor een volle zaal en onder toeziend oog van alle leden van Excelsior is het exclusieve ‘IJsselsteins Compliment’ overhandigd: “Deze onderscheiding wordt niet vaak uitgereikt, alleen aan mensen die echt iets betekend hebben voor IJsselstein.”

Tekst: Excelsior IJsselstein - Foto: Julian Lumaye Schuld

Gepubliceerd: 17 OKT 2022 - 07:51