Onderzoek naar bereidheid tot preventie van gehoorschade bij amateurmuzikanten

Onderzoek naar bereidheid tot preventie van gehoorschade bij amateurmuzikanten

In hoeverre zijn muzikanten van fanfares, harmonieën en symfonieorkesten bereid om preventieve maatregelen te treffen tegen gehoorschade door het maken van muziek? Die vraag staat centraal in een onderzoek waarvoor Ilva Ummels, Esmée van Bilsen en Fleur Witjes, vierdejaars logopediestudenten aan Hogeschool Zuyd, medewerking vragen van amateurmuzikanten.

Hoewel er een verband is tussen muziek en gehoorschade, is er volgens de onderzoekers weinig tot geen literatuur beschikbaar over de gehoorrisico's en preventieve maatregelen bij amateurmuzikanten. De beschikbare literatuur beperkt zich tot de gehoorschade en preventieve maatregelen bij professionele musici. Voor amateurs zijn er nog geen afdoende praktische oplossingen. Aan de hand van een vragenlijst wordt getoetst of amateurmuzikanten bereid zijn om preventieve maatregelen te nemen om hun gehoor te beschermen.

De onderzoekers willen graag inzicht in de volgende vraagstukken:

  • Zijn amateurmuzikanten zich bewust van de risico’s op gehoorschade door het maken van muziek?
  • Welke preventieve maatregelen zouden amateurmuzikanten willen treffen ter bescherming van hun gehoor?
  • Als amateurmuzikanten niet bereid zijn om preventieve maatregelen te treffen, welke redenen geven zij hiervoor?

Doel van het onderzoek is om het aantal amateurmuzikanten met gehoorbeschadiging door het maken van muziek te beperken door preventieve maatregelen te bieden.  Ook willen de onderzoekers in kaart brengen of amateurmuzikanten zich bewust zijn van de gehoorrisico’s door het maken van muziek en of ze bereid zijn om maatregelen te nemen tegen gehoorschade.

Het onderzoek spitst zich toe op volwassen muzikanten (18+) die in een orkest spelen. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen leden van een fanfare-, harmonie- of symfonieorkest. Binnen deze groep is er blootstelling aan hetzelfde soort geluid. Zo kan er gericht worden gezocht naar preventieve maatregelen die voor deze groep van toepassing kunnen zijn. Daarnaast kunnen binnen deze populatie sub-analyses worden gemaakt op basis van instrumentgroepen, leeftijd, provincies en het aantal uur repetitietijd in de week.

De vragenlijst bestaat uit 15 vragen. Het invullen van de vragen duurt 5-10 minuten en is volledig anoniem. Doe mee en klik: HIER

Foto: Freepik.com

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 29 SEP 2020 - 09:18
Laatste update: 29 SEP 2020 - 09:27